Autoritatea europeană de control al traficului aerian spune că se luptă de miercuri cu un atac în curs de desfășurare, revendicat de hackeri pro-ruși. Nu a existat niciun impact asupra zborurilor, deși accesul la site-ul său a fost afectat, potrivit Organizației Europene pentru Siguranța Navigației Aeriene, sau Eurocontrol.
"Atacul provoacă întreruperi ale site-ului și ale disponibilității web", a declarat un purtător de cuvânt al Eurocontrol într-un comunicat. "Nu a existat niciun impact asupra aviației europene".
Asociația Internațională a Transportului Aerian a declarat, de asemenea, că traficul aerian a funcționat normal.
"Nu a existat niciun inconvenient pentru traficul aerian comercial, nicio întrerupere și nicio întârziere din cauza atacului cibernetic", a declarat grupul industrial.
Eurocontrol este o organizație interguvernamentală care ajută la gestionarea spațiului aerian al Europei și asigură buna funcționare a zeci de mii de zboruri în fiecare zi prin schimbul de informații între actorii comerciali și militari.
Grupul are 41 de state membre, inclusiv țări din afara Uniunii Europene, precum Marea Britanie și Israel, și are sediul central la Bruxelles.
Războiul cibernetic
Hackerii pro-ruși au revendicat responsabilitatea pentru o serie de atacuri cibernetice asupra unor instituții din Europa de când Moscova a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Țările europene au oferit asistență militară Ucrainei și au impus o serie de sancțiuni Rusiei, menite să îi paralizeze capacitatea de a purta un război.
Anul trecut, de exemplu, Ministerul Apărării din Lituania a declarat că un atac cibernetic prelungit a lovit site-urile web ale agențiilor guvernamentale și ale firmelor private din țară.
Un grup de hackeri vorbitori de limbă rusă, cunoscut sub numele de Killnet, a revendicat responsabilitatea pentru cel puțin unele dintre aceste atacuri, afirmând că acestea au fost o represalii pentru că Lituania a blocat transportul unor bunuri către enclava rusă Kaliningrad, situată între Lituania și Polonia.
Centrul pentru securitate cibernetică din Danemarca a ridicat nivelul de amenințare pentru această țară în luna martie, notând "activitatea ridicată a grupurilor de hackeri activiști pro-ruși împotriva țărilor NATO, inclusiv Danemarca" și "capacitățile crescute ale grupurilor".
"Este probabil că grupurile pro-ruse vor rămâne motivate să atace ținte din Danemarca și din Occident, atât timp cât va dura actuala criză dintre Rusia și Occident", a declarat centrul într-un comunicat.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Perturbator, dar nu mai mult
Atacurile DDoS (Distributed Denial-of-Service)- care inundă site-urile web cu trafic fals pentru a le scoate din funcțiune- au fost un instrument obișnuit, potrivit autorității daneze.
Deși atacurile DDoS sunt perturbatoare și atrag atenția, acestea "nu lasă în permanență consecințe distructive asupra sistemelor victimelor", a precizat aceasta.Se crede că unele campanii de hacking care vizează entități europene au legături cu armata rusă.
În martie, Microsoft a anunțat clienții că hackeri legați de armata rusă au vizat- și, în unele cazuri, au reușit să se infiltreze cu succes- în rețelele unor organizații europene din domeniul militar, al energiei și al transporturilor, într-o aparentă campanie de spionaj care a trecut neobservată timp de luni de zile.
Într-un raport separat publicat luna trecută, compania a declarat că analiștii săi au detectat "activități de amenințare" cibernetică rusească împotriva organizațiilor din cel puțin 17 națiuni europene între ianuarie și mijlocul lunii februarie. Guvernele au fost "cele mai vizate", a precizat compania.
Citește și: Rusia ar putea rămâne fără bani în 2024, susține un oligarh!
Citește și: Shoigu vizitează trupele rusești iar Lavrov e umilit international
Citește și: China refuză să condamne invazia Rusiei în Ucraina în conferinta G20!