Ingrediente
1 kg hamsii curatate
150 g faina
1 litru ulei pentru prajit
Pentru mujdei:
O capatana usturoi
Sare
O lingura otet
50 ml ulei
Apa
Verdeata
Pentru mamaliguta:
300 g malai grisat
Sare
O lingura de ulei
Mod de preparare
Hamsiile se curata bine de maruntaie (eventual si capul pentru cei ce nu il agreaza).
Se scot pe un servetel de hartie sa se scurga excesul de grasime si se servesc cu mamaliguta si mujdei pe care le facem astfel:
Mujdeiul
Usturoiul se piseaza marunt cu sare, apoi se freaca cu ulei treptat, treptat pana devine o crema, usor spumoasa.
Se mai adauga si o lingura de otet care se omogenizeaza bine si apoi se adauga apa pana la consistenta dorita.
Se adauga verdeata.
Mamaliguta
Se pune un ceaun sau o oala adanca la fiert cu apa. Cand apa a inceput sa fiarba, se adauga o lingura de sare si se toarna malaiul in ploaie amestecand in continuu cu un tel.
Se toarna malai pana avem consistenta unei smantani groase, apoi se amesteca din cand in cand cu telul sa nu se prinda de fund si se lasa la fiert pana se ingroasa mamaliga, iar malaiul a fiert.
Cand dam jos de pe foc se adauga o lingura de ulei pentru un luciu frumos, dar si pentru extra cremozitate.