Haos, violență și moarte: Statul periculos din Peru

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 28 oct 2023, 00:40

Protestele din țara sud-americană împotriva președintelui Boluarte sunt în creștere. Conflictul amenință să tragă Peru înapoi în sărăcie!

Sursa: PixaBay

Protestele din țara sud-americană împotriva președintelui Boluarte sunt în creștere. Conflictul amenință să tragă Peru înapoi în sărăcie!

Protestele din țara sud-americană împotriva președintelui Boluarte sunt în creștere. Conflictul amenință să tragă Peru înapoi în sărăcie, iar turismul este unul dintre sectoarele cele mai afectate.

În vremuri normale, Alejandro Garcia ar fi urcat în grabă la Machu Picchu cu un grup de turiști germani. Acolo, într-o germană perfectă, ghidul în vârstă de 39 de ani ar explica misterele anticului oraș incaș. Iar peruanul și-ar duce oaspeții germani în locul perfect pentru o fotografie, cu impresionantul sit din patrimoniul mondial ca fundal.

La urma urmei, motto-ul său a fost întotdeauna acela de a-și arăta țara natală din cea mai bună parte a ei.
Dar acestea nu sunt vremuri normale în Peru. Dimpotrivă, dimpotrivă, de fapt: țara se află în mijlocul unor proteste ucigașe.
"Defensoria del Pueblo", ombudsmanul de stat pentru protecția drepturilor civile, spune că 63 de persoane au fost ucise de la începutul protestelor, în decembrie.
Industria turismului din Peru, care a realizat peste 877 de milioane de euro (953 de milioane de dolari) în 2020, a suferit daune colaterale masive ca urmare a crizei naționale și acum zace
mai mult sau mai puțin în paragină.
Prins la mijloc este Alejandro Garcia, care povestește: "În momentul de față pierdem milioane de solzi [moneda națională], dar, mai presus de toate, imaginea noastră în lume- pe care am petrecut ani de zile cultivând-o cu grijă- are de suferit. Nu avem de lucru și trăim din puținul pe care l-am economisit în 2022."

Machu Picchu a fost închis din nou

Garcia a pierdut deja o mulțime de venituri pentru lunile ianuarie și februarie, deoarece multe națiuni își avertizează cetățenii să evite să călătorească în țara zguduită de criză. Este al treilea eșec major pentru Garcia într-o perioadă foarte scurtă de timp: Mai întâi a venit pandemia de coronavirus, care a lovit Peru- cu una dintre cele mai mari rate de mortalitate pe cap de locuitor din lume- mai tare decât aproape orice altă țară de pe planetă.

Apoi a venit invazia Rusiei în Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la energie, secătuind portofelele europene și determinând potențialii călători să se gândească de două ori înainte de a cumpăra zboruri pe distanțe lungi.
Iar acum, Garcia resimte efectele protestelor zilnice din ce în ce mai numeroase împotriva președintelui Dina Boluarte, care au provocat sute de răniți și au blocat principalele artere de trafic. "Cine îi protejează pe milioanele de peruani care vor să muncească, care plătesc taxe și care se luptă pentru a-și hrăni familiile zi de zi?", întreabă el.
"Cine ne ascultă?"
Ministerul peruan al Culturii a închis din nou Machu Picchu. Un grup de 418 turiști, care se îndreptau recent spre sit cu trenul, a trebuit să fie dus în schimb la Cusco, după ce protestatarii au distrus șinele trenului. Nu este prima dată: sute de turiști frustrați au fost blocați în mod similar în fața Machu Picchu la mijlocul lunii decembrie. Între timp, Garcia continuă să trăiască din mână în mână și își îndreaptă furia spre protestatari.

"Acești oameni au ideile stângii radicale, singurul lucru pe care îl vor este moartea și distrugerea", spune el. "Ei nu vor dialog. Este adevărat că avem nevoie de o nouă constituție, dar ceea ce le cer aceste grupuri radicale oamenilor nu va face decât să ne tragă înapoi în sărăcie."

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ciclul de violență din Peru rămâne neîntrerupt

Oamenii care îi fac sângele să fiarbă lui Garcia provin din sudul țării, mai sărac din punct de vedere economic, și sunt în principal Quechua sau Aymara. Astfel, Peru este martorul unei bătălii între bogați și săraci și între indigeni oprimați de mult timp și o clasă superioară albă dominantă.
Dincolo de o adunare constituțională, mulți demonstranți cer dizolvarea Congresului, alții cer eliberarea fostului președinte Pedro Castillo. Cu toții cer demisia imediată a președintelui interimar Dina Boluarte- care refuză categoric să demisioneze. Iar protestatarii au aliați puternici: sindicate, asociații de fermieri, activiști de mediu, partide de stânga și studenți s-au alăturat mișcării.
Printre numeroasele victime ale violențelor de până acum se numără un ofițer de poliție care a fost linșat și un bebeluș de 20 de luni ale cărui medicamente pentru infecția gastrică nu au putut fi livrate la timp la spital din cauza străzilor blocate. Mai presus de toate, cele mai multe victime au avut tendința de a fi civili împușcați de forțele de securitate. Poliția și armata au afirmat că cei împușcați erau "teroriști"- ceea ce a alimentat și mai mult furia protestatarilor.
Uniunea Europeană a criticat violențele din Peru și a catalogat acțiunile forțelor de securitate drept "disproporționate". Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut autorităților peruane să investigheze rapid, eficient și independent aceste decese.

Citește și: Se discută încetarea stării de urgență pentru COVID-19 pe plan global?

Citește și: Coreea de Nord se află în pragul unei crize umanitare din cauza infometarii

Citește și: Cum au bani Germania și UE pentru echipamentele militare din Ucraina?