Joi, 28 martie, Klaus Iohannis a promulgat legea pentru ratificarea Convenției privind eliminarea violenței și a hărțuirii în cadrul locului de muncă. Aceste modificări vor aduce în mai multă atenție asupra hărțuirii la locul de muncă și vor acoperi acum și abuzul fizic, abuzul verbal, hărțuirea, mobbingul, hărțuirea sexuală, amenințările și urmărirea/supravegherea.
Hărțuirea la locul de muncă poate deveni infracțiune
La data de 21 iunie 2019, a fost adoptată Convenția privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii, în cadrul Conferinței Internaționale a Muncii a Organizației Internaționale a Muncii, la Geneva.
Parlamentul a aprobat legea de ratificare a Convenției nr.190/2019 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) la începutul acestei luni, astfel încât angajații să se simtă în siguranță la locul de muncă.
Actul normativ oferă și o definiție mai clară a „locului de muncă”, astfel încât să poată cuprinde și hărțuirile ce au loc în delegaţii, team-building-uri, orice spaţii publice sau private care au legătură cu locul de muncă. Aceste schimbări vor proteja și angajații, dar și persoanele care lucrează indiferent de statutul lor contractual, inclusiv stagiarii şi ucenicii, lucrătorii cărora le-a încetat raportul de muncă, voluntarii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi cele care au depus cereri pentru ocuparea unui loc de muncă, precum şi persoanele care exercită autoritatea, îndatoririle sau responsabilităţile unui angajator.
„Violența și hărțuirea în lumea muncii reprezintă grave încălcări ale drepturilor omului. În acest sens, violența și hărțuirea în lumea muncii afectează sănătatea psihologică (pierderea motivației, stimei de sine, depresie, anxietate), fizică (tulburări de somn, risc crescut de boli de inimă, tulburări digestive, pierderea vieții prin suicid), dar și capacitatea de lucru a angajaților (scăderea performanței, absenteism), se arată în expunerea de motive.
Ce alte modificări au fost aduse de către Organizația Internațională a Muncii
Definirea exactă și lărgirea spectrului de hărțuire nu au fost singurele modificări aduse de către Organizația Internațională a Muncii. În cadrul acestui nou cadru legal sunt aduse în atenția oamenilor și abuzurile ce pot fi realizate în comunicările on-line. „În plus, nu mai este limitat locul în care se poate produce un astfel de abuz doar în spațiul serviciului, ci și în delegații, team-building-uri, în timpul transportului și chiar în comunicările on-line”,
a precizat Simona Bucura-Oprescu, potrivit fanatik.ro.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Alături de aspectul legat de siguranța angajaților la locul de muncă, Organizația Internațională a Muncii aduce îmbunătățiri cadrului legal și cu privire la:
- securitate şi sănătate în muncă;
- asigurarea inspecţiei şi investigarea cazurilor de violenţă şi hărţuire;
- justiţie (urmărire penală, asistenţă juridică);
- problematica de gen şi discriminare;
- sănătate publică (supravegherea furnizării de îngrijiri medicale şi consiliere psihologică);
- protecţie socială (cazarea victimelor în adăposturi, integrarea pe piaţa muncii a victimelor etc.).