Hepatită la copii cu cauză necunoscută. România a raportat mai multe cazuri. Anunțul OMS: „Sunt în desfășurare investigații pentru a determina cauza”

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 25 ian 2023, 00:50

Au fost depistate mai multe cazuri de hepatită la copii 

Sursa: unsplash

Mai multe cazuri de hepatită cu cauză neidentificată au fost depistate la copiii din mai multe țări, inclusiv din România. Ce a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și care sunt manifestările bolii?

Autoritățile au anunțat că au fost depistate mai bine de 169 de cazuri de hepatită acută la copii cu vârsta cuprinsă între o lună și 16 ani. Printre cele 11 țări care au anunțat apariția unor cazuri de hepatită acută la copii se numără și România. Ce a anunțat OMS în legătură cu acest subiect și ce simptome de boală manifestă copiii care prezintă această problemă de sănătate?

Hepatită acută la copii. Organizația Mondială a Sănătății, anunț important după ce au fost depistate cazuri în mai multe țări

Răspândirea cazurilor de hepatită acută la copiii cu vârsta cuprinsă între o lună și 16 ani a stârnit un val de îngrijorare la nivel mondial, având în vedere că au fost identificate astfel de cazuri în 11 țări. Specialiștii în sănătate nu au descoperit care este cauza care provoacă acest tip de hepatită, motiv pentru care în continuare se fac investigații în acest sens.

Autoritățile au anunțat că au fost depistate 169 de cazuri de hepatită acută cu origine necunoscută. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic.

Având în vedere răspândirea cazurilor de hepatită acută la copii, OMS a anunțat că, la momentul actual, nu este clar dacă este o creștere a numărului de cazuri noi sau doar o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită.

În prezent, autoritățile nu au putut descoperi care este cauza care duce la răspândirea bolii, având în vedere că virusurile hepatitei A, B, C, D și E nu au fost descoperite în niciunul din aceste cazuri. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

„Nu este încă clar dacă a existat o creștere a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar nu sunt detectate.

Deși un adenovirus este o ipoteză, sunt în desfășurare investigații pentru a determina cauza. Printre cazurile identificate este hepatita acută (inflamația ficatului) cu enzime hepatice semnificativ crescute”, este anunțul făcut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit digi24.ro.

Citeste si: Un bebeluș de 11 luni, diagnosticat cu o boală genetică rară, are nevoie de ajutor să supraviețuiască. Cum pot fi făcute donațiile care îi pot salva viața

Ce simptome prezintă copiii cu hepatită acută?

Copiii care au fost diagnosticați cu hepatită acută au acuzat dureri abdominale, diaree și vărsături, iar ulterior, în urma investigațiilor, s-a descoperit un nivel crescut de enzime hepatice. În acest sens, în continuare se fac investigații pentru a vedea cum au apărut aceste cazuri misterioase de hepatită acută la copii.

Primele cazuri de hepatită cu origine necunoscută au fost depistate la mai mulți copii din Marea Britanie.

Ulterior, țări ca Spania, Israel, SUA, Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franța, Belgia, dar și România au raportat cazuri noi, ceea ce a stârnit îngrijorarea autorităților.

Citeste si: Concediu medical 2022. Se acordă două noi tipuri de concedii medicale. Cine poate beneficia de zile libere