Hidroforul cu pompa submersibila – solutia optima pentru alimentarea cu apa

Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 13 iul 2020, 14:12

Instalatia automata de pompare constituie cu siguranta una dintre solutiile la care orice gospodar recurge pentru a asigura o alimentare cu apa eficienta.

La nivelul locuintelor individuale instalatiile cu functionare intermitenta si care dispun de acumulator de presiune hidropneumatic sunt dintre cele mai utilizate. Este vorba despre hidrofoare, cele care sunt nelipsite in societatea curenta din gospodarii. 

Sunt preferate acestea in detrimentul diverselor sisteme de alimentare datorita eficientei pe care o ofera in alimentarea cu apa, fiind totodata economice. Prin hidrofoare, utilizatorii beneficiaza de o serie de avantaje, indispensabile de altfel pentru buna functionare a gospodariei. 

Shop-einstal, magazin online specializat in furnizarea de echipamente si instalatii tehnice, vine in intampinarea celor interesati de achizitia unui hidrofor atat cu solutii variate, cat si cu o serie de recomandari care vor contribui la realizarea unei achizitii optime.

Avantajele majore ale hidrofoarelor cu pompa submersibila

Opteaza majoritatea pentru acele modele de hidrofor cu pompa submersibila pentru ca ofera o serie de avantaje. Spre exemplu, un model de hidrofor inox este preferat pentru faptul ca asigura functionarea pompelor in regim automatizat. Motivele pentru care sunt o alegere de top sunt:

• Ofera performante, fiabilitate si un randament net superioare modelelor care dispun de pompa de suprafata cu dubla aspiratie.

• Produc un zgomot redus, datorita faptului ca atat pompa, cat si motorul sunt imersate in apa.

• Pompa nu necesita amorsare.

• Permite un montaj usor.

• Nu impune realizarea unui camin pentru acesta, deci cheltuielile pentru respectivele materiale se exclud.

• Nu favorizeaza condensul.

• Pompa si motorul beneficiaza de racire eficienta prin faptul ca sunt imersate.

• Riscul ca apa sa inghete este eliminat.

• In functie de nevoie poate fi ales vasul de expansiune in capacitatea ideala.

Exista o serie de componente ce alcatuiesc sistemul hidrofor din aceasta categorie si fiecare in parte trebuie sa se ridice la inaltimea asteptarilor: vasul de expansiune, pompa submersibila, presostatul, furtunul flexibil, manometrul pentru presiune, racord cu 5 cai. 

Sistemul dispune si de butelia cu membrana, care joaca rol dublu – preia si atenueaza loviturile de berbec din instalatie, totodata asigurand limitarea lor la un numar maxim de porniri ale motorului in decursul unei ore. 

Dimensionarea si alegerea unui hidrofor

Pentru a realiza o dimensionare corecta a sistemului, este necesar a pune accent pe debitul economic de care este nevoie pentru a realiza alimentarea si pe inaltimea manometrica pe care trebuie sa o aiba pompa din dotare.

In cazul ansamblurilor rezidentiale, pentru fiecare tip de alimentare este necesar un hidrofor inox specific. Din inox se doreste a fi pentru ca ofera mai multa durabilitate si eficienta. Spre exemplu, cei care doresc sa cumpere dispozitivul pentru a iriga gradini, neaparat trebuie sa se axeze si pe debitul pompei. 

In ceea ce priveste marimea rezervorului, este recomandata raportarea la numarul consumatorilor, dar si la presiunea necesara si la frecventa de consum. Numarul de porniri depinde si de capacitatea rezervorului. Unul mai mic este mai putin rentabil intrucat va porni ori de cate ori se va cosuma apa, indiferent de cantitate. In cazul rezervoarelor de mari dimensiuni insa, porneste pompa atunci cand jumatate din totalul cantitatii este consumat.

De asemenea necesar de stiut este ca adancimea de aspiratie este mai mare cu cat motorul pompei este mai mare. O alegere inspirata este cea care vizeaza un model performant, respectiv care include un sistem integrat. In acest mod sistemul se va opri in mod automat cand sesizeaza lipsa apei. Neaparat trebuie pus accent si pe eficienta energetica. Desigur ca in acest sens va fi preferat un model care asigura un consum redus de energie electrica.

Aspecte de urmarit in vederea realizarii montajului

Exista o serie de precautii pe care proprietarul trebuie sa le ia atunci cand  are in vedere montarea unui hidrofor inox. Iata cateva dintre cele mai importante.

Neaparat se impune respectarea diametrului minim care vizeaza traseul de aspiratie, prin raportarea la recomandarile oferite de fabricant. De asemenea, in cazul in care adancimea de aspiratie este de peste 4 metri, specialistii Shop-einstal recomanda supradimensionarea diametrului. In acest fel utilizatorul stie ca reduce din posibilele pierderi. 

In niciun caz nu este o solutie montarea de filtre pentru impuritati pe traseul fabricatiei si nici la mai mult de un cot apropiere de traseul de aspiratie. 

Pentru ca utilizatorii sa dispuna de o  protectie sporita, acestia trebuie sa asigure alimentarea sistemului printr-o priza care dispune de o impamantare eficienta. De asemenea, se doreste ca aceasta sa fie prevazuta cu protectie diferentiala de 30 mA.

Prin raportarea la cele mentionate, gasesc persoane interesate solutii complete la preturi rentabile pe shop-einstal.ro.

 

Taguri: