Hidroizolarea fundației casei: 4 aspecte de luat în considerare

Author: Oana Picerea

Hidroizolația este un element esențial din întregul proces al construirii sau renovării unei case, deoarece protejează atât sănătatea structurii propriu-zise, cât și a stării generale ale locuitorilor. Confortul de care te bucuri acasă este într-o strânsă legătură cu felul în care construiești întreaga clădire. Hidroizolația împiedică infiltrațiile de apă, protejează zidurile, dar împiedică și pierderile semnificative de căldură.

Pentru a efectua o lucrare calitativă și profesionistă, iată ce aspecte trebuie să ai în vedere pe tot parcursul proiectului:

1. Hidroizolația nu se include doar dacă au beci sau subsol

Un detaliu foarte important de ținut minte este faptul ca hidroizolația nu depinde de prezența unui beci sau subsol. Așadar, aceasta trebuie inclusă indiferent de ceea ce alegi sa construiești sau cum folosești subsolul.

Optează pentru hidroizolații pentru construcția casei tale din materiale de calitate, pe care le poți achiziționa de la comercianții care îți oferă sprijin și recomandări oricând ai nevoie. De ce este importantă hidroizolația fundației? Dacă aceasta lipsește, pereții devin sensibili la umezeală, iar infiltrațiile de apă pot cauza apariția mucegaiului și a diferitelor bacterii. Acestea nu distrug doar pereții sau chiar întreaga fundație a casei, dar afectează și sănătatea locatarilor pe termen lung.

2. Care sunt principalele componente ale hidroizolației fundației

Munca depusă pentru a hidroizola fundația este una serioasă, așa că angajează o echipă de profesioniști care să se ocupe de proiect. Este, totuși, important să cunoști principalele elemente și componente ale hidroizolației pentru a putea superviza lucrările sau pentru a achiziționa chiar tu materialele necesare. Iată care sunt acestea:

  • Membranele bituminoase - impermeabilizarea structurii.

  • Membrane termoplastice - rezistente la intemperii.

  • Membrane din polietilenă - bariera care protejează pereții de infiltrațiile de apă.

  • Mortar și alte materiale care au rol de a hidroizola fundația.

     

 3. Economisește prin hidroizolarea fundației odată cu construcția casei

Hidroizolarea se poate efectua și mai târziu, sau chiar și în cazul unei locuințe vechi, dar acest lucru implică un cost adițional. Dacă ești încă în stadiul de proiect cu construcția de la zero a unei case, nu ignora necesitatea hidroizolației. Lipsa acesteia va presupune facturi mai mari la consumul de energie din fiecare zi, deoarece pierderile de căldură prin pardoseală ajung la 15%.

De asemenea, odată ce apar probleme la nivelul pereților sau fundației, din cauza infiltrațiilor de apă și a nivelului ridicat de umezeală, va fi mai greu să le înlături complet și există doar soluții care te vor ajuta să remediezi pe moment situația. În schimb, dacă optezi pentru hidroizolație încă de la început, șansele ca ceva neplăcut să se întâmple sunt foarte reduse.

4.  Cum alegi materialele pentru hidroizolația fundației

Există câteva aspecte pe care trebuie să le urmărești când alegi materialele necesare pentru hidroizolația fundației casei tale, și anume:

  • Tipul terenului pe care se află casa.

  • Nivelul de tasare.

  • Umiditatea pământului.

  • Tipul de fundație.

Specialiștii în domeniu sunt persoanele în care poți avea încredere când vine vorba de recomandări pentru materialele potrivite în etapa de hidroizolare a fundației. Bazează-te pe ajutorul acestora și evită să faci totul singur dacă nu ai experiență.

Hidroizolația fundației are un rol esențial în sănătatea clădirii și a familiei tale, așa că ține cont de aceste aspecte, care sunt și cele mai importante, pentru a face o treabă completă și cât mai bună.

 

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.