Homeschooling în România. Ce trebuie să știi daca vrei ca al tău copil să studieze acasă

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 11 oct 2023, 09:23

Ce trebuie să știi daca vrei ca al tău copil să studieze acasă

Sursa: Unsplash

Studiatul de acasă este un nou de a educa o nouă generație de elevi, ce este des întâlnit în afara României, însă care îi atrage pe părinții tineri.

În România nu este așa cunoscut învățatul de tip homeschooling, însă în străinătate, părinții tind să aleagă acest tip de învățământ în detrimentul unei școli de stat.

Citește și: O zi liberă pentru elevii din Capitală, la finalul lunii Octombrie. Ce instituții de învățământ se bucură de o mini vacanță

Ce trebuie să știi dacă vrei ca al tău copil să studieze acasă

Părinții tineri din România sunt tot mai atrași de modul de învățare de tip homeschooling, mai exact de a își educa copiii acasă, fără a fi nevoiți de a îi duce la o școală de stat sau privată. Această alegere vine din mai multe motive, fie pentru a îi proteja pe cei mici de neplăcerile pe care le pot avea la școală, fie pentru a îi învăța pe elevi și alte lucruri practice pe care școala nu le mai predă.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru ca un copil să poată învăța acasă este necesar ca acesta să fie înscris la o școală care îi permită să studieze acasă, iar unitatea de învățământ trebuie să fie dispusă să îi pună la dispoziție materiale didactice specifice prin intermediu unei platforme online sau a altui canal

de comunicare. În cazul în care copilul este înscris la o școală normală ce nu permite acest tip de învățământ de acasă, atunci părintele trebuie să ceară transferul către o școală specială care să accepte învățământul de tip homeschooling printr-o cerere adresată directorului instituției.

Această cerere trebuie să primească acordul directorului instituției, după care părintele va primi și foaia matricolă a copilului. În cazul în care părinții își doresc ca cei mici să revină la un sistem de învățământ normal, atunci elevii vor fi nevoiți să își echivaleze anii de studii cu diplome.

Aceste diplome trebuie să asigure că elevii au parcurs materia pe parcursul perioadei petrecute în homeschooling, astfel elevul fiind pregătit să revină într-un sistem de învățământ normal.

Citește și: Anunț important pentru copii! Alocațiile urmează să se majoreze. Pentru când se preconizează măririle

Ce spune legea din România despre Homeschooling

Legea din România nu adaugă lucruri concrete legate de acest mod de învățare de acasă, de tip homeschooling.

Există situații speciale în care elevii pot învăța de acasă, în cazul în care au o problemă medicală ce nu le permite deplasarea la școală sau dacă prezintă alte nevoi speciale, însă conceptul de homeschooling nu face parte din cele două categorii.

„Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale prevede că „părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru şcolarizarea elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu”, iar nerespectarea acestei obligaţii din vina părintelui sau a tutorelui se poate sancţiona cu amendă cuprinsă între 100 şi 1.000

lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunităţii.”