Hrana spirituala si turism exclusivist: de asta puteti avea parte daca ajungeti pe drumul vinului, la Urlati!

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 29 sep 2020, 01:15

E vremea sa va pregatiti bagajele si sa plecati, fie si numai pentru sfarsitul de saptamana, intr-o vacanta.

Daca sunteti lipsiti de idei, va propunem noi o destinatie pe cinste, nu departe de Bucuresti. Hrana spirituala si turism exclusivist, cu degustare de licori nobile, de asta puteti avea parte daca ajungeti pe drumul vinului, la Urlati. George Mihai si Vlad Ciobanu au vizitat, deja, micuta urbe prahoveana. Urmeaza rubrica „Ati fost aici?”.

O calatorie la Urlati n-are cum sa excluda o vizita la conacul muzeu Bellu, unul dintre cele mai frumoase conace de secol XIX, cel putin din partea asta de tara.

Te impresioneaza, iata, inca de la exterior, prin arhitectura, dar mai ales prin ce reuseste sa stranga inauntru. Practic, aduna laolalta o mare parte din operele de arta pe care le-a strans, intr-o viata de om, cu dragoste si pricepere, baronul Alexandru Bellu.

Pe langa aspect si arhitectura, o mare bogatie a acestui muzeu se afla dincolo de usi: e, poate, singurul muzeu unde ai o stare de confort pe care ti-o da pana si caldura din el.

Iata, e cald si-n crama, pentru ca, acum, in butoaiele acestea nu mai avem nimic, dar sunt marturie vie a ceea ce a fost candva aici.

Multi dintre cei care trec pragul Sfintei Manastiri Jercalai, o fac si datorita acestei bisericute din lemn, o adevarata emblema a zonei, o bijuterie arhitecturala si un monument de spiritualitate in sine. Intreaga poveste o stie cel mai bine parintele staret Cleopa.

O bisericuta din lemn, cu o poveste fabuloasa, care a fost mutata si stramutata de multe ori pana, sa spunem, si-a gasit linistea aici, la Jercalai: iata, a randuit Dumnezeu sa calatoreasca din Ardeal, de peste munti, sa vina aici, si noi sa reusim sa ne ocupam, sa o ingrijim, sa o restauram si sa o lasam urmasilor nostri in bunastare, ne spune parintele.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Crama

din apropiere se poate numi „crama medievala”. In momentul in care decantezi un vin, trebuie sa te gandesti ca acest vin a trecut printr-un procedeu foarte laborios. E pacat, la cati oameni au muncit, sa produca un pahar cu vin, ca noi sa nu stim sa il apreciem. Este cel mai vechi soi negru romanesc. A plecat la un moment dat din nordul Moldovei, s-a ascuns prin Vrancea, pe toata curbura arcului carpatic si cred ca cel mai bine si-a gasit expresia in aceste locuri, chiar aici, la Urlati.

Brancovenii au cladit adevarate institutii, am putea spune, pe seama acestui vin. Putini stiu acest lucru, dar, in spate e o istorie bogata si fascinanta legata de feteasca neagra.

 

Taguri: