„I am Jose Mourinho” - Povestea celebrului antrenor portughez de fotbal

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 26 oct 2023, 02:10

„I am Jose Mourinho” - Povestea celebrului antrenor portughez de fotbal

Sursa: Facebook UEFA Europa League

Jose Mourinho este un cunoscut antrenor portughez, ce a primit peste 20 de premii pentru strategiile sale, iar aceasta este povestea ,,Specialului”.

Jose Mourinho și-a dorit să devină fotbalist, însă pasiunea pentru strategiile din spatele jocurile l-au ajutat să devină unul dintre cei mai apreciați antrenori din lume. Iată care este povestea celebrului antrenor portughez de fotbal.

Citește și: Leo Messi vrea să plece de la PSG? Care este decizia finală luată de către atacant

Povestea lui Jose Mourinho

Jose Mourinho, antrenorul cunoscut ca și ,,Specialul”, s-a născut la data de 26 ianuarie 1963, în orașul Setubal, Portugalia. Acesta s-a născut într-o familie în care fotbalul era foarte important, asta deoarece tatăl său era chiar Feliche, un cunoscut și apreciat portar al echipei Vitoria și Belenensis.

Încă de când era mic, pasiunea pentru fotbal a început să apară, iar în perioada adolescenței sale, Jose Mourinho și-a dat seama că își dorește să devină fotbalist, începând să joace la mai multe de tineret.

Acesta și-a început cariera de fotbalist la echipa  Rio Ave, echipă la care tatăl său era antrenor, însă nu peste mult timp Jose Mourinho își va da seama că este mai pasionat de strategiile jocului, nu de a juca în sine. La vârsta de 24 de ani, după ce a jucat la Vila do Conde, Belenenses, Sesimbra și Comercio e Industria, acesta se va retrage deoarece și-a dat seama că  îi lipseau viteza și forța necesare, însă acesta nu a renunțat la fotbal.

Jose Mourinho a început să studieze moduri prin care să revoluționeze strategiile de fotbal. După ce acesta a reușit să își obțină studiile necesare, Jose Mourinho și-a început cariera de antrenor. În anul 1986, acesta a fost mentorul echipelor de tineret din Vitoria Setubal, până în anul 1990, după care acesta a fost asistentul unor antrenori cunoscuți, precum Bobby Robson, Louis Van Gaal. În anul 2000, Jose Mourinho a fost numit antrenor principal al echipei Benfica Lisabona, însă nu pentru mult timp.

Deși președintele echipei Benfica Lisabona nu a fost mulțumit de Jose Mourinho, acest lucru l-a făcut pe ,,Special” să fie din ce în ce mai bun.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Anul 2001 a fost unul spectaculos pentru Jose Mourinho, acesta a fost antrenorul echipei Porto, echipă ce a câștigat Cupa UEFA în 2002/2003, fiind primul mare câștin din cariera sa de antrenor.

Citește și: Giani Kiriță, dezvăluiri de senzație la Teo Show! Iată la ce intervenție estetică uluitoare a recurs de curând, fostul fotbalist! „Vedeam cum îmi taie pielea!”

Cate trofee a câștigat Jose Mourihno în cariera sa de antrenor

Jose Mourihno este considerat unul dintre cei mai buni manageri din lume, iar de-a lungul carierei sale, acesta se poate mândri cu 25 de premii.

Printre cele 25 de premii pe care antrenorul le-a primit se numără ,,Managerul anului portughez PFA”,,, Cel mai bun manager din lume”,,, Cel mai bun antrenor al anului”,,, Antrenorul european al anului”, ,,Cel mai bun antrenor al clubului IFFHS din lume”.

În anul 2015, Jose Mourihno a fost numit antrenorul portughez al secolului de către Federația Portugheză de Fotbal.

Citește și: Când va debuta Cristiano Ronaldo în tricoul lui Al-Nassr. Ronaldo a lipsit de la două meciuri ale Al-Nassr din cauza unei suspendări

Surse: Facebook UEFA Europa Leaguero.cultureoeuvre.com, ro.millennivm.org