Ingrediente
500g fasole cu bob mare
2-3 cepe
2 linguri ulei
1 lingura bulion
1 frunza de dafin
2 fire de cimbru
500g costita afumata sau scaricica
Sare, piper
Optional sos de cimbru:
3-4 fire de cimbru
1 catel de usturoi
Sare si piper
Zeama de la o jumatate de lamaie
3 linguri de ulei de masline extravirgin
Mod de preparare
Se fierbe fasolea in 2 ape, apoi se scurge si se da in
Se fierbe pana se fragezeste afumatura.
Se caleste ceapa cu dafinul si 2 fire de cimbru in o lingura de ulei, se adauga o lingura de bulion si se amesteca cu costita si fasolea fierte si scurse de apa. Se adauga si un polonic din apa in care a fiert costita cu fasolea si se lasa sa scada, dar nu foarte mult.
Se serveste calduta.
Optional se poate face un sos de cimbru astfel: 3-4 fire de cimbru se pun in mojar/ pisalog cu un catel de usturoi si se zdrobesc foarte bine, se adauga sare si piper si se continua zdrobirea. Se adauga putina zeama de lamaie si ulei de masline pana avem un gust placut (o lingura zeama de lamaie la 3 linguri ulei masline).