Iarba verde de acasă – mașini de tuns iarba

Author: Oana Picerea
Actualizat: 06 oct 2021, 09:19

Vrei să transformi iarba din curte într-un gazon legendar în acest sezon de toamnă, un loc de vis pentru relaxare și momente fericite cu familia, cu prietenii - un loc fără țânțari, fără căpușe, fără șerpi sau alte lighioane? Timpul tău liber și fondurile la dispoziție sunt limitate și nu ești sigur cum poți întreține gazonul cât mai eficient? Poți face asta de unul singur? Ar trebui să apelezi la un profesionist? Hai să vedem, tu pregătește între timp cardul de cumpărături CardAvantaj, s-ar putea să ai nevoie de el mai târziu.

Aparate accesibile

În funcție de soi, de regulă gazonul trebuie tuns o dată pe săptămână, adică destul de des. În zilele noastre nu mai ai nevoie să apelezi la altcineva, profesionistul poți fi chiar tu, asta pentru că vei găsi aparate la prețuri foarte bune – începând cu 200-300 de lei. Într-un magazin de bricolaj serios, chiar și aparatele din partea de jos a gamei funcționează corespunzător și au funcții care transformă tunsul gazonului dintr-o muncă într-o plăcere - de exemplu reglajul înălțimii la tăiere sau sac colector.

Gama medie

Aparatele mai scumpe sunt dotate cu funcții suplimentare, cum ar fi sistem de protecție a lamelor la impact sau perii laterale pentru tuns la contactul cu suprafețe construite, precum și motoare mai puternice care vor reduce timpul de lucru semnificativ, însă adevărata diferență de preț este dată de tipul alimentării: cele mai ieftine sunt aparatele electrice cu fir, urmate de cele cu motor pe benzină, iar cele mai scumpe sunt cele electrice cu acumulator.

Fir întins!

O mașină de tuns iarba electrică cu fir are avantajul de a fi mai ieftină și este ușor de utilizat - o bagi în priză și o pornești – aceasta este suficientă pentru o suprafață de gazon mică și dreaptă, cum găsim  în curțile din cartiere rezidențiale, însă-n același timp este limitată de lungimea prelungitorului și de nevoia de a avea o priză la care să o conectezi. De asemenea trebuie să fii atent când o folosești să nu te încurci cu cablul pe după un pom sau vreo tufă și în special să nu treci cu mașina peste el din greșeală și să îl tai.

Benzină

Dacă vrei să tai iarba oriunde și oricând, vei avea nevoie de un aparat pe benzină, acestea au cele mai puternice motoare (și peste 5cp, față de 1-2 cp în cazul precedent) și pot tăia cu ele chiar și iarbă normală, sălbatică, nu doar soiuri de gazon – poți tăia aproape orice e verde și crește în pământ. Acestea sunt mai grele (se recomandă autopropulsie) și sunt o idee mai complicat de folosit, va trebui să pui benzină, să pui ulei, să cureți mai multe componente.

Cu acumulator

Vârful de gamă, odată cu noile generații de acumulatori de înaltă densitate, este reprezentat de mașinile electrice portabile, au aceeași eficiență precum cele cu fir și aceeși rază nelimitată de acțiune precum cele pe benzină. Ce-i drept vor trebui puse la încărcat înainte de folosire, iar autonomia lor este proporțională cu prețul (care poate ajunge în zona 1.000 – 2.000 lei), însă sunt mult mai simplu de întreținut decât cele cu motor termic (nu trebuie benzină sau ulei de motor, cureți puține piese și repede).

Astfel, dacă-n această toamnă vrei să câștigi războiul cu buruienile din curte și în loc de chin să ai parte de o paradă victorioasă, tot ce trebuie să faci este să treci prin cel mai apropiat magazin de bricolaj și să alegi o mașină de tuns iarba potrivită pentru nevoile tale. Fie că alegi una electrică cu fir (200 - 300 lei) sau un vârf de gamă portabil (1.000 – 2.000 lei), CardAvantaj te va susține, astfel încât tu să nu simți grija banilor și doar să te bucuri de achiziția făcută - cu un card de cumpărături este atât de simplu.

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.