Iarna se instalează în România. Gerul și ninsorile își vor face simțită prezența în următoarele zile

Author: Andreea Buinoschi

Iarna se instalează în România. Gerul și ninsorile își vor face simțită prezența în următoarele zile

Sursa: pexels

Iarna își va intra în drepturi în această perioadă, deoarece o răcire accentuată a vremii va avea loc. După un weekend extrem de călduros pentru această perioadă, în care s-au înregistrat chiar și peste 20 de grade, temperaturile se vor sincroniza cu data din calendar.

Iarna vine, în cele din urmă, și în România. Vortexul polar ajunge în țara noastră, iar ANM ajunță o răcire considerabilă a vremii.

Iarna se instalează în România și va veni cu ninsori viscolite

În mai multe zone din țară, se va instala gerul, în timp ce, la munte, vor fi ninsori viscolite. De asemenea, în celelalte regiuni, se vor înregistra precipitații mixte.

„Deja masa de aer rece este prezentă în zona ţării noastre. În partea de vest nord-vest a ţării, maximele nu au depăşit 3 – 4 grade Celsius în timp ce, în sud-est, au fost diferenţe foarte mari, cu maxime de 20 – 21 de grade.

Mâine (luni, 12 decembrie n.red.) răcirea se va resimţi şi va fi în extindere în zona de est a ţării.

Doar local, izolat, în partea de sud-est, vom mai înregistra valori de 14 grade Celsius, în capitală doar 7 – 9 grade Celsius”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la România TV.

Citește și: Cum să eviți accidentările la sporturile de iarnă, potrivit experților

Iarna se instalează în România. Gerul și ninsorile își vor face simțită prezența în următoarele zile
[Sursa: pexels]

O răcire puternică se va înregistra de marți, 13 decembrie, iar temperaturile scăzute vor pune stăpânire pe întreaga țară, în timp ce vântul va bate și cu 100 de km/h, la altitudini de peste 1.800 de metri.

„De marţi, răcirea va fi una semnificativă în toată ţara astfel încăt să considerăm o perioadă mai rece decât data din calendar, cu precipitaţii care treptat se transformă, mai ales în zona montană, în ninsori.

La altitudini mai mari de 1.800 metri internsificările de vânt vor atinge viteze la rafală de peste 80 – 100 km/h să determine viscolirea şi spulberarea zăpezii”, a mai spus aceasta.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Vestul țării va fi cuprins de precipitații mixte. Dacă, în unele zone montane, se vor înregistra ninsori, în vestul țării, mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, se vor înregistra precipitații mixte.

„Şi în zonele mai joase de relief de câmpie, în special în jumătatea vestică, precipitaţiile sub formă lichidă la acest moment, în următoarele zile au o probabilitate foarte mare de a se transforma în precipitaţii mixte”, a mai precizat Elena Mateescu.

Cum va fi vremea de Crăciun

După vortexul polar care va intra în țara noastră, înainte de Crăciun, temperaturile vor începe, din nou, să crească.

Citește și: Ce nu ai voie să faci în ziua de Marți 13. Cum să nu atragi ghinionul și suferința asupra ta pe data de 13, marți

Potrivit prognozei meteorologice, în perioada Crăciunului, temperaturile care se vor înregistra în zonele de munte vor fi mai mari decât este normal, dar, în celelalte regiuni ale țării, acestea se vor încadra în normele normale ale acestei perioade.

Între 19 și 26 decembrie, media termică va fi cuprinsă între -2 și -5 grade, în zona Carpaților Orientali, dar și între -2 și -1 grad în zona Carpaților Meridionali. 0 grade se vor înregistra în Muntenia și în Moldova și 2 grade vor fi în Dobrogea, în vest și în sud-vestul țării.