Iată ce schimbare va suferi alocația pentru copii. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pentru modificare

Author: Bianca Vidoi

Iată ce schimbare va suferi alocația pentru copii

Sursa: PixaBay

Marți, 9 mai 2023, preşedintele Klaus Iohannis a semnat pentru completarea art. 38 din Legea 217/2003, dar şi modificarea Legii 61/1993.

Alocațiile de la stat au crescut începând cu data de 1 ianuarie 2023, cu aproximativ 5,15% și au ajuns la suma de 255,4 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani  și 630,6 lei pentru cei până la 2 ani. Marți, 9 mai, președintele Klaus Iohannis a semnat pentru o  modificare cu privire la alocația copiilor.

Citește și: Ce salariu are un profesor în România? Veniturile obținute lunar de angajații din învățământ

Iată ce schimbare va suferi alocația pentru copii

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pentru modificare
[Sursa: PixaBay]

Marți, 9 mai 2023, preşedintele Klaus Iohannis a semnat pentru completarea art. 38 din Legea 217/2003, dar şi modificarea Legii 61/1993, mai exact a semnat pentru posibilitatea încasării alocației de la stat de către părintele căruia a fost încredințat copilul spre creştere şi educare.

Această modificare se aplică persoanelor ce au primit din partea instanței un ordin de protecţie în caz de violenţă domestică. 

Legea spune că persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol într-un mod violent de către un membru al familiei poate face o solicitare către instanță pentru ca aceasta să emită un ordin de protecţie prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri: interdicţia pentru agresor de a încasa alocaţia de stat pentru copii şi încuviinţarea încasării acesteia de către părintele/persoana căruia/ căreia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau la care s-a stabilit reşedinţa acestuia.  

Această interdicție va fi comunicată agenţiei judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială sau a municipiului Bucureşti, astfel încât alocația de la stat să fie încasată de părintele/persoana beneficiar/beneficiară al/a măsurii de protecţie pe durata valabilităţii ordinului de protecţie. 

Citește și: Vești bune pentru români! Cine sunt cei care vor putea beneficia de 20.000 de lei de la stat începând cu data de 19 mai

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Acte necesare pentru alocație 2023

Acte necesare pentru alocație 2023
[Sursa: PixaBay]

Alocația de la stat este acordată tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, ce au cetățenie română, dar și tinerilor de peste 18 ani, ce  urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora. Alocații mai pot primi și copiii cetăţenilor străini sau ale persoanelor fără cetăţenie în România, dacă locuiesc cu părinții.

Iată care sunt actele necesare pentru alocaţia de stat pentru copii:

 

  • cerere tip cerere pentru acordarea alocatiei de stat pentru copii;
  • copie CI/BI părinţi – 1 copie pentru mamă şi 1 copie pentru tată;
  • copie si original – certificat de naştere copil;
  • copie si original – livret de familie- actualizat (se trece copilul în livretul de familie la Oficiul de Stare Civilă) sau certificat de casatorie;
  • copie hotărâre de încredinţare, dacă este cazul;
  • copie hotărâre de adopţie, dacă este cazul;
  • copie acte reşedinţă, în cazul în care unul dintre părinti sau ambii are/au reşedinţa într-una dintre tările U.E;
  • extras de cont pe numele titularului, dacă alocaţia se va vira într-un cont bancar.

 

Citește și: Alocații 2023. Ce acte sunt necesare, care este valoarea alocațiilor și când intră pe card

Surse: wowbiz.ro, ziare.com