Iată ce țări din Uniunea Europeană oferă cei mai mulți bani pensionarilor. România se află pe locul 28

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 06 nov 2023, 19:46

Specialiștii au analizat pensiile oamenilor din de 44 de țări din lume 

Sursa: Unsplash

44 de țări din întreaga lume au fost analizate în funcție de pensiile pe care le oferă vârstnicilor, iar România se află pe locul 28.

Pensionarii din România dau aproximativ 30% din pensie pe coșul de produse de bază, motiv ce îi nemulțumește și adesea îi face să aleagă dintre a mânca sau a își cumpăra medicamentele sau a își plăti facturile. Iată care sunt țările din lume ce oferă cea mai mare pensie persoanelor vârstnice.

Au fost analizate pensiile din 44 de țări din lume, iar România se află pe locul 28

Analiștii au observat cu atenție pensiile din 44 de țări din lume pentru a observa câte din acestea le oferă vârstnicilor o sumă lunară necesară pentru un trai minim de viață. Norvegia este țara în care vârstnicii primesc cea mai mare pensie, suficientă pentru a nu alege dintre a își plăti facturile sau a își lua de mâncare, iar valoarea acesteia este de aproximativ 1.800 de euro, arată digi24.ro

Pe următoarele două locuri se află pensionarii din Elveția, ce primesc lunar o sumă de 1.704 euro și Statele Unite ale Americii, ce le oferă pensionarilor o sumă de 1.482 euro lunar. Finlanda, ce oferă pensii de 1.458 euro și Austria, ce oferă pensionarilor 1.449 euro completează primele cinci locuri ale acestui clasament. 

Citește și: Pensiile vor fi mărite de două ori în 2024. Când are loc prima majorare

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Institutul Național de Statistică a oferit date care arată că aproximativ 4 milioane de români sunt pensionari, iar pensia medie a fost calculată ca fiind în jurul sumei de 1.857 de lei net sau 376 de euro, ajungând astfel pe locul 28 în clasamentul pensionarilor de lux din lume. Deși pensionarii din România au o pensie cu care adesea aceștia nu își pot permite un trai minim de viață, pe ultimele trei locuri ale clasamentului se află Albania, cu128 euro, Moldova, cu 128 de euro și Ucraina, cu 110 euro. 

Cât dau pensionarii pe alimentele de bază?

Pentru a arăta cât din pensia Românilor este cheltuită pe alimentele de bază, specialiștii au realizat un studiu care să cuprindă cele mai frecvente produse pe care românii le cumpără, fiind recomandate de către Ministerul Sănătății pentru persoanele vârstnice, alături de prețurile aferente acestora. Coșul de cumpărături este format din 10 produse alimentare de bază, mai exact pâine, lapte, iaurt, ouă, orez, brânză, carne, pește, fructe și legume.  

Organizația Mondială a Sănătății a pregătit această listă care să cuprindă alimentele necesare pentru persoanele vârstnice, însă aceasta sunt suficiente doar pentru a satisface necesarul minim lunar de nutrienți pentru aceste persoane. Valoarea coșului de produse alimentare de bază a ajuns să valoreze 533,40 lei, valoare ce reprezintă echivalentul a 28,7% din valoarea medie a pensiei din România, ocupând locul 28 în clasament.

Citește și: Când intră pensiile pe card în noiembrie 2023?

Acest studiu cuprinde și o comparație între echivalentul pe care pensionarii din România trebuie să îl dea pe coșul de bază din valoarea medie a pensiei și între echivalentul pe care pensionarii din cele 43 de țări trebuie să îl dea pe coșul de bază din valoarea medie a pensiei. Cel mai raport dintre prețurile alimentelor și pensii a fost înregistrat în Norvegia, cu 13,4%, Austria, cu 13,7% și Franța, cu 14,3% din pensia medie. 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.