Iată cum trebuie să arate o cină sănătoasă. Cum arată cina perfectă pentru Mihaela Bilic?

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 24 dec 2023, 04:10
Iată cum trebuie să arate o cină sănătoasă
Sursa: Unsplash

Oamenii tind să creadă că micul dejun sau prânzul sunt cele mai importante mese ale zilei, însă și cina este o masă de care nu trebuie să uităm.

Ultima masă a zilei este momentul în care membrii familiei mănâncă împreună, discutând despre cum a fost ziua lor, iar aceasta nu trebuie să aibă aproximativ 500-550 de calorii și să conțină fibre, proteine și grăsimi sănătoase.

Citește și: Care sunt principalele elemente nutritive pentru un păr sănătos?

Iată cum trebuie să arate o cină sănătoasă

Există persoane care sar peste cină, ceea ce nu este recomandat deoarece mâncarea consumată la ultima masă a zilei are scopul de a îți ține de foame până dimineața. Este important ca această cină să fie suficient de sățioasă încât să nu ai nevoie de gustări ce te pot face agitat în timpul nopții. Cina ar trebui să aibă aproximativ 500-550 de calorii, dar și să aibă proteine și carbohidrați.

Mihaela Bilic este un medic nutriționist foarte cunoscut, iar aceasta a oferit pe rețelele de socializare câteva sfaturi pentru o cină sănătoasă.

„Avem voie să mâncăm după ora 6:00 seara? Ani la rând nutriționiștii ne-au creat senzația că masa de seară este periculoasă pentru siluetă. Când de fapt la finalul zilei avem nevoie de un moment de relaxare, pe lângă refacerea rezervelor de energie. Putem spune că masa de seară are dublu rol, să ne hrănească și să ne dea o stare de bine. Ce reguli trebuie să respectăm pentru o cină perfectă? Depinde de obiectivele pe care le avem și de ora la care ne culcăm. Țineți cont că metabolismul încetinește spre seară, însă chiar și în timpul nopții organismul consumă calorii pentru funcțiile de bază. Meniul diferă dacă vrem să slăbim, să avem o digestie ușoară sau un somn odihnitor. În cazul copiilor sau sportivilor alegerile vor fi diferite.”, a transmis Mihaela Bilic.

Medicul nutriționist a explicat și cum trebuie să arate farfuria ideală pentru ultima masă a zilei, iar potrivit acesteia, cina noastră trebuie să conțină 1/3 proteine (carne pește ouă sau brânză); 1/3 făinoase (cartofi paste orez pâine) sau leguminoase boabe (fasole mazăre linte), urmând ca ultima treime să fie formată din legume proaspete sau gătite. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Aceasta le-a oferit urmăritorilor și câteva sfaturi legate de ceea ce trebuie să consume dacă își doresc să slăbească. ,,Dacă vrem să slăbim menținem în farfurie proteinele și legumele, însă renunțăm la făinoase. Un castron mare de salată asortată cu o bucată de carne sau pește la grătar sunt cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit.”. Dacă vrem să dormim mai bine, medicul nutriționist a recomandat consumul unei porții de pastă cu brânză, dar și orezul cu lapte și banane.

Citește și: Cât de importantă este vitamina D pentru organism. 10 surse bogate din care îți poți lua necesarul zilnic de vitamina D

Ce dietă ține Mihaela Bilic 

Mihaela Bilic a declarat că aceasta preferă să își păstreze toate caloriile pentru cină, pe parcursul zilei bucurându-se de cafea cu lapte, iaurturi, dar și supă. La cină, medicul nutriționist preferă să se răsfețe cu carne, salată și garnitură, aceasta fiind cea mai satisfăcătoare masă pentru ea.

Deși aceasta are un stil de viață sănătos, aceasta nu refuză parizerul, merdenelele și cartofii prăjiți sau chiar shaorma și pizza. Mihaela Bilic a declarat că gustă câte puțin din toate preparatele. ,,Nu am niciun fel de interdicții. Merg pe principiul: doza face otrava. Atâta vreme cât nu abuzezi cu cantitatea, totul este sănătos.”.  

Citește și: Care e numărul magic de pași pentru a menține greutatea? Iată ce știm!

Surse: Facebook Mihaela Bilicspynews.ro