Iată de ce legume trebuie să ne ferim. Nu trebuie să le consumi crude

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 11 feb 2024, 05:15
Iată de ce legume trebuie să ne ferim
Sursa: Pexels.com

Legumele trebuie să facă parte din mesele noastre zilnice, însă consumate crude, acestea pot fi nocive pentru organismul uman.

Deși legumele sunt importante, iar acestea trebuie să facă parte din majoritatea meselor noastre zilnice, există și câteva care ne fac rău dacă sunt consumate crude. Iată de ce legume trebuie să ne ferim. 

Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi noi în piețe?

Iată de ce legume trebuie să ne ferim

Legumele sunt foarte bune pentru organismul uman, însă dacă mâncăm unele legume negătite, acestea ne pot face mai mult rău decât bine. Cele două legume despre care este vorba sunt foarte folosite în nenumărate preparate tradiționale, aflându-se chiar printre preferatele românilor. 

Cartofii și vinetele sunt folosite de oameni în nenumărate preparate, însă gospodinele trebuie să știe că nu trebuie să consumăm aceste legume crude.

Aceste legume trebuie să fie gătite deoarece crude, acestea conțin substanțe toxice care pot avea efecte negative asupra organismului uman. 

Trebuie să ne ferim de cartofi atunci când sunt cruzi deoarece conțin o substanță numită solanină, substanță ce este adesea întâlnită în coaja și germenele cartofului. Solanina este o substanță ce are anumite proprietăți toxice, iar consumarea acesteia poate provoca greață, diaree, dureri de cap, iritații ale pielii și chiar tulburări nervoase. 

Când vine vorba de vinete, acestea conțin o substanță ce se găsește în coajă și în semințe, iar consumul acesteia fără gătire poate cauza anumite simptome precum senzația de arsură în gură și în gât, greață, vărsături și dureri abdominale.  

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din România?

Rețetă de musaca de vinete și cartofi   

Ingrediente:

  • 800 g carne tocată (mix vita si porc)
  • 1 ceapă mare alba
  • 1/2 pahar vin alb demisec (cca 70 ml)
  • 4 ouă medii
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • 4-5 cartofi mari roșii
  • 2 vinete mari
  • 3 roșii mari
  • ulei de arahide/ulei de floarea soarelui

Mod de preparare:

Puneți 2-3 linguri de ulei de măsline într-o tigaie. Când uleiul este încins, adăugați ceapa tocată și prăjiți-o până devine rumenă. Adăugați carnea tocată, amestecați-o cu ceapa și lăsați-o la foc mic spre mediu până când își schimbă culoarea, ceea ce va dura aproximativ 10 minute.

Adăugați 1 linguriță de vin alb demisec peste carne și gătiți până când alcoolul s-a evaporat complet.

Se condimentează cu sare și piper, se oprește focul și se lasă carnea să se răcească complet. Se spală cartofii, se curăță și se taie în rondele foarte subțiri și se repetă acești pași și cu vinetele, după care adăugăm sare pe feliile de cartofi și de vinete și se prăjesc în mult ulei, în tigăi separate.

După ce ați prăjit cartofii, puneți-i pe hârtie de bucătărie pentru a îndepărta excesul de ulei și procedăm la fel cu feliile de vinete. Se amestecă carnea tocată rece cu 4 ouă, ușor bătute cu o furculiță. Într-o tavă se așază un strat gros de cartofi prăjiți și deasupra se pune carnea tocată, Acoperiți carnea cu un strat de felii de vinete și felii de roșii.

Următorul pas este să punem tava în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 45 de minute.

Citește și: Ce beneficii are usturoiul verde pentru sistemul nostru imunitar?

Surse: spynews.ro, lauraadamache.ro  

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.