Pe scurt, sera produce singura caldura si curent, iar plantele primesc apa in permanenta. Dupa ani de zile de munca, pe domnul Iosif atza l-a tras spre casa si s-a apucat de construirea unei sere, cum multe nu-s in tara noastra.
Si, uite-asa, dupa saptamani intregi de pus mintea la constributie, barbatul a reusit sa-si faca primul panou solar. Iar economia a fost pe masura: a investit doar 200 de lei, in vreme ce, in comert, pretul unui astfel de panou ajunge si la 500 de lei. Unde mai pui ca, la final de zi, s-a ales si cu o bere rece.
In sera, parca ar fi primavara. Datorita ingenuosului sistem, plantele sunt rasfatate cu o temperatura potrivita, asemeni celei primite de la soare, si se dezvolta perfect. Mergem mai departe ca sa va aratam cum salata si ridichile pot fi udate zilnic, fara ca nea` Iosif sa se ridice de pe canapea. Va dam un pont: bazinul cu pesti.
In acest fel, obtinem un beneficiu dublu: legumele sunt irigate si primesc substante nutritive necesare dezvoltarii lor. Este un adevarat ecosistem: pestii furnizeaza nutrientii necesari plantelor si apa, care, odata intoarsa filtrata de la plante, le ofera inotatoarelor un habitat curat.
Cand au auzit ce vrea sa faca nea` Iosif, vecinii nu i-au dat nicio sansa, insa acum se uita lung la sera barbatului. Abia astepta sa guste si ei din legumele eco.
Pentru constructia serei barbatul sustine ca nu a chetuit mai mult de 1.000 de lei, insa profitul obtinut din vanzarea legumelor va fi mult mai mare, spera el.