Idei de vacanță la munte: 7 locuri de vizitat în România

Author: Oana Picerea
Actualizat: 04 dec 2023, 10:08

Se spune că nu e niciodată prea târziu să panifici o vacanță. În plus, astfel de ieșiri sunt chiar sănătoase. S-au făcut multe studii de-a lungul timpului, iar toate au avut același rezultat: efectul vacanțelor este unul benefic atât la nivel fizic, cât și psihic. De exemplu, s-a demonstrat că oamenii se întorc mult mai fericiți din concediu, iar acest efect se păstrează aproximativ 8 săptămâni.

Dacă te-am făcut curios și deja îți dorești să pregătești bagajele, îți propunem să descoperi îndeaproape România. Există atât de multe locuri frumoase în țara noastră încât unii și-ar dori să prelungească vacanța cu cel puțin o săptămână, mai ales că muntele va rămâne întotdeauna o alegere potrivită. Aer curat, priveliște de vis, poate o cazare cu piscină interioară și multe locuri care îți taie răsuflarea atunci când le vizitezi. Sună bine, așa-i? Iată 7 destinații pe care trebuie să le descoperi:

Castelul Peleș din Sinaia

Castelul Peleș este o alegere potrivită atât în sezonul cald, cât și în sezonul rece. De altfel, Sinaia este o stațiune îndrăgită de iubitorii sporturilor de iarnă, dar și de cei care preferă să se plimbe pe străduțele care emană un aer regal. Castelul Peleș este considerat unul dintre cel mai frumoase castele de la noi din țară și nu degeaba a devenit platou de filmare pentru numeroase producții cinematografice din străinătate. Acesta numără nu mai puțin de 160 de camere, iar turnul central are o înălțime de 66 de metri.

Sanctuarul Liberty de la Zărnești

Dacă vrei să-ți iei câteva zile libere in 2024, pune pe listă și o vacanță prelungită în județul Brașov. Pe lângă posibilitatea de a te delecta cu aerul boem al orașului de la poalele muntelui Tâmpa, poți face un popas la Zărnești, vizitând Sanctuarul Liberty – singura rezervație de urși bruni din România. Majoritatea urșilor au fost salvați din condiții de captivitate și eliberați într-un cadru familiar.

Cascada Cailor din Munții Rodnei

Trebuie să vizitezi cea mai mare cascadă din România măcar o dată în viață! Cascada Cailor se află în apropiere de stațiunea Borșa și adună anual mii de turiști. Aceasta are 90 de metri înălțime și 25 de metri lățime, este spectaculoasă și te lasă fără cuvinte, indiferent că ajungi aici vara sau iarna.

Pentru a-i admira frumusețea, este necesar să alegi unul dintre cele două trasee: fie pornești din Pasul Prislop pe jos, timp de o oră, fie pornești din stațiunea Borșa Complex, cu telescaunul și continui aproximativ 15 minute la pas pe un traseu bine stabilit.

Morile de apă de la Rudăria

Vizitează și Morile de apă de pe Cheile Rudăriei din Caraş Severin! Acestea sunt așezate într-un cadru pitoresc, atât în sat, cât și în afara acestuia, fiind alimentate de apele pârâului Rudărița. Au fost construite în secolul XVIII-lea pentru a măcina cerealele, iar acum toate cele 22 de mori pot fi vizitate. Peisajul pare a fi unul parcă desprins din poveștile copilăriei, mai ales că fiecare moară are și un nume. De exemplu, Moara Popeasca este cea mai mare din întregul ansamblu.

Rezervația Grădina Zmeilor din Bălan

Dacă iubești timpul petrecut în natură, respirând aer curat, trebuie să ajungi și la Rezervația Grădina Zmeilor, situată în județul Sălaj. Aici, vei putea admira formațiunile stâncoase de diferite dimensiuni, formațiuni care de-a lungul timpului au primit diferite nume sugestive, dar și povești care mai de care mai interesante. Nu uita aparatul de fotografiat!

Cetatea medievală Saschiz

Dacă ajungi în Mureș, trebuie să vizitezi și Cetatea medievală Saschiz, ridicată în secolul XIII-lea. Pe lângă arhitectura aparte și peisajul de poveste, cetatea te va surprinde și cu legendele sale. Una dintre acestea aduce în prim plan o fântână, despre care se spune că este de fapt un canal de comunicare între cetate și mijlocul satului.

Lacul Colibița din Bistrița Năsăud

E imposibil să nu fi văzut cel puțin o postare în social media de la Colibița, lacul care face parte din topul destinațiilor turistice de la noi din țară. I se mai spune și „litoralul de la munte”, iar adevărul este că aici turiștii pot respira un aer curat, de o puritate aparte.

Așadar, e important ca turiștii să descopere frumusețea țării noastre. Găsești numeroase destinații de vacanță la munte în România, locuri care așteptă să fie admirate de întreaga ta familie.

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.