E locul pe care il imparti cu foarte putine persoane, un loc extrem de intim, in care putini au acces. Aici te refugiezi dupa o zi grea, aici te odihnesti si tot aici iti gasesti si linistea interioara. Este locul unde redescoperi la sfarsitul fiecarei zile intimitatea, odihna si relaxarea. Felul in care te odihnesti poate avea o mare influenta asupra vietii cotidiene, asupra activitatilor pe care le desfasori si nu in ultimul rand asupra dispozitiei.
Trenduri in amenajarea dormitorului
Cele mai multe dormitoare moderne imbina mai multe stiluri de design, care reflecta gusturile si personalitatea proprietarului.
Paleta neutra de culori - pentru un ambient relaxant, armonios si confortabil.
Fuziunea de stiluri – contopirea stilului clasic cu cel contemporan, a celui retro cu cel modern sau exotic, satisface o paleta larga de gusturi si creaza un stil atemporal.
Dormitorul multifunctional – bazat pe detalii ergonomice, flexibile, confortabile, cu piese de mobilier pentru dormitor, care au spatii generoase pentru depozitare si care sunt foarte versatile.
Un design minimalist – pentru dormitoarele cat mai ordonate, cu piese de mobilier voluminoase, dar putine, care creeaza un stil minimalist lipsit de haos.
Paturi originale, tapitate – pentru personalizare, aspect luxos si confort in plus. Tabliile de pat originale devin un must have.
Mix&match – piesele de mobilier nu mai trebuie sa apartina aceluiasi set ci pot fi combinate cu imaginatie.
Materiale naturale si de calitate - materialele si fibrele naturale: lemn, bumbac, in, lana, matase vor asigura nu numai o incapere calda si primitoare, dar vor avea beneficii asupra sanatatii si starii de spirit.
Dormitorul matrimonial - oaza de relaxare
Dormitorul este sanctuarul tau si trebuie sa fie exact pe gustul tau. Asadar, atunci cand il amenajezi, trebuie sa te ai in vedere pe tine si numai pe tine. Daca vorbim despre un dormitor matrimonial, conditia confortului ramane valabila, numai ca trebuie sa satisfaca si nevoile partenerului tau.
Dormitorul matrimonial trebuie sa iti ofere confort fizic si vizual. De aceea nu trebuie aglomerat cu mobila si decoratiuni inutile. Trebuie sa se plieze pe nevoile ambilor parteneri. In aceasta incapere, de regula, trebuie sa domine un pat matrimonial de dimensiuni generoase, care reprezinta totodata si cea mai utila si functionala piesa din toata mobila de dormitor. Mobilierul unui dormitor matrimonial trebuie sa fie simetric si suficient de incapator pentru amandoi. Un pat king size, cu doua noptiere de o parte si de cealalta, un dressing spatios si un birou sau o masuta de lucru, langa fereastra, sunt suficiente pentru a acoperi functionalitatea incaperii.
Cele mai potrivite culori pentru zugravirea dormitorului matrimonial
Este deja stiut faptul ca paleta cromatica folosita in locuinta ta si mai ales in dormitor, poate avea un impact pozitiv asupra starii tale de spirit. Ca regula generala, trebuie sa tii minte sa nu folosesti culori tipatoare, iar in cazul in care vrei neaparat o nuanta puternica, foloseste-o doar pe un singur perete, cel pe care este asezat patul.
Pentru a face lucrurile mai simple respecta proportia de echilibru 60/30/10: 60% reprezinta culoarea dominanta (cea de pe pereti, o nuanta mai deschisa), 30% culoarea secundara (cea de pe mobila si parchet, o nuanta mai inchisa) si 10% culoarea accent (cea de pe decoratiuni, o nuanta mai puternica, tare).
Cel mai indicate culori pentru dormitor sunt nuantele neutre de albastru, verdele greenery sau oliv, gri deschis, roz sau galben pai, insa se pot adauga cateva accente puternice regasite in textile (fete de perne, cuverturi sau draperii). Daca zugravesti in culori neutre, poti schimba oricand aspectul dormitorului schimband covorul, draperiile, asternutul sau decoratiunile.
Mobilier pentru amenajarea unui dormitor matrimonial
Moblia este cea care defineste utilitatea unei camere, asa ca atunci cand faci alegerile pentru mobila dormitor tine cont de functionalitatea acesteia, de designul pe care il doresti, de spatiul pe care il ai la dispozitie si nu in ultimul rand de personalitatea ta. Si tine cont si de faptul ca mobila poate face un dormitor mic sa para mare.
Criterii pentru alegerea mobilei pentru dormitor
Confort – Dormitorul este spatiul tau intim si trebuie sa fie mobilat si amenajat astfel incat tu sa te relaxezi, sa iti reincarci bateriile si sa te simti confortabil. Acorda maxima atentie patului pentru ca este piesa de rezistenta atunci cand alegi mobila pentru dormitor. Alege-ti salteaua potrivita, o saltea buna poate fi folosita chiar si 10 ani fara a-si pierde calitatile si tocmai pentru ca este o investitie pe termen lung nu trebuie sa faci compromisuri de ordin financiar.
Eficienta – In dormitor pastrezi multe lucruri personale, iar piesele de mobilier trebuie sa fie alese astfel incat tu sa le poti pastra si depozita organizat si eficient. Rutina zilnica trebuie sa se desfasoare in liniste (imbracat, aranjat pentru munca etc...), fara sa te oboseasca, iar pentru asta ai nevoie de un spatiu amenajat si mobilat eficient. Dulapul pentru haine trebuie sa fie cat mai compartimentat, iar daca nu ai nevoie de un dulap de haine alege o comoda joasa cu sertare pentru lenjerie si maruntisuri.
Rezistenta – Mobilierul pentru mobila dormitor trebuie sa fie rezistent, sa dureze in timp si de aceea trebuie sa fie de calitate. Indiferent ca vorbim de cadrul patului, structura dulapului, comodei sau noptierelor, acestea trebuie sa fie realizate din materiale foarte rezistente pentru a suporta greutatea si presiunea. Mobilarea dormitorului trebuie sa fie o investitie, pentru ani buni, fara sa repari sau sa schimbi anumite piese pentru ca s-au deteriorat.
Dormitoare matrimoniale cu stil
Pe langa aspectul functional, dormitorul trebuie sa indeplineasca si aspectul estetic, deoarece este camera in care un cuplu isi petrece timpul fie pentru a dormi, fie pentru a se relaxa, de aceea dormitorul matrimonial trebuie sa fie locul in care ambii membrii ai cuplului se simt ca acasa. Stilul ales pentru amenajare este si el important, dar nu poate fi ales facand abstractie de ceea ce un anumit stil ne transmite la nivel personal.
Dormitorul contemporan
De cele mai multe ori, asociem modernitatea cu minimalismul, ceea ce inseamna ca acest tip de dormitor va fi caracterizat de linii simple si elegante, culori neutre, spoturi luminoase incastrate si piese de mobilier in numar mic. Mobilierul monocromat este realizat atat in linii drepte, cat si in forme usor rotunjite. Paturile tapisate sunt un must al dormitoarelor contemporane. Pentru un efect spectaculos, poti alege un covor in aceeasi nuanta cu tapiteria patului. Si ce ar putea fi necesar in aceasta camera, in afara de nelipsitul pat, poate doar doua noptiere sau o comoda.
Dormitorul in stil scandinav
Dormitorul in stil scandinav se caracterizeaza prin simplitate, prospetime, stralucire si, bineinteles, luminozitatea specifica locuintelor nordice. Nordicii sunt cunoscuti pentru solutiile practice gasite pentru ca o incapere sa aiba un aspect aerisit. Pentru a nu aglomera prea tare camera, se folosesc solutii de depozitare diverse, de la sertare pana la cutii si compartimente bine gandite care, pe langa partea practica, servesc si ca obiecte de decor.
Stilul scandinav este pentru persoanele simple care iubesc confortul dar si ideile si mai ales materialele si texturile moderne. Pereti albi, asternuturi albe, un decor (eventual un perete intreg) din piatra sau caramida, lemn natur si multa lumina naturala sunt elementele care definesc acest stil.
Dormitorul in stil modern
Dormitorul modern este practic, functional si versatil. Preferat mai ales de persoanele ocupate, cu o viata activa si aglomerata, acest dormitor trebuie sa serveasca si ca spatiu de odihna, dar si ca spatiu de lucru, pentru serile in care serviciul trebuie prelungit si acasa. Dormitorul serveste drept birou si living, fara sa isi piarda din confort. Este potrivit si familiilor cu copii sau proprietarilor de spatii mici, pentru ca mobilierul modern este dotat cu spatii de depozitare, usile dulapurilor sunt glisante, astfel incat sa ocupe cat mai putin spatiu, iar ergonomia este o calitate de baza.
Este un stil sobru, fara decoratiuni exagerate, caracterizat prin suprafete luminoase, dar nu stridente si pe forme geometrice regulate. Specialistii in amenajari recomanda pentru dormitorul in stil modern un pat simplu, realizat din PAL melaminat, MDF sau lemn masiv. Pentru o nota inedita, te poti gandi la o tablie supradimensionata, tapitata cu stofa sau la una din piele. Corpurile de iluminat ce se potrivesc perfect intr-un dormitor modern sunt cele in forme geometrice regulate, cu elemente decorative din inox, sticla sau plastic.
Dormitorul in stil clasic
Dormitoarele clasice au o eleganta aparte si se remarca prin piesele masive de mobilier, opulente, impunatoare si voluminoase, care dau un aer luxos oricarei incaperi. Culorile sunt neutre: gri, bej, alb, negru si nu sunt utilizate contrastele puternice in design.
Un dormitor clasic nu este dificil de amenajat si este potrivit pentru persoanele traditionaliste, care apreciaza, in primul rand, calitatea pieselor de mobilier. Simplitatea si confortul sunt la mare pret si predomina materialele naturale. Pentru mai multa eleganta se recomanda alegerea a doua seturi de draperii, unele din catifea, altele dintr-un voal usor, semitransparent, precum si un covor voluminos. De asemenea, o lustra deosebita va umple dormitorul si ii va da un aspect rafinat. Amenajarea dormitorului matrimonial cu un pat cu baldachin poate reprezenta o alegere perfecta
Dormitoare in stil rustic
In cautarea linistii atat de necesare si dorite in lumea agitata de azi, stilul rustic a devenit din ce in ce mai popular. Pentru a reda sentimentul de stabilitate si tihna, sunt recomandate grinzile robuste din lemn, lambriurile cu linii neregulate sau noduri, caramizile aparente si pietrele naturale. Fierul forjat poate fi si el folosit in amenajarea unui dormitor in stil rustic. Accentele decorative de inspiratie rustica adauga dormitoarelor moderne sentimentul de camin trainic, in care esti perfect ocrotit. Un pat inalt, cu saltea groasa, bine infipt in podea, pare locul perfect in care sa dormi neintors si sa visezi frumos.
Tesaturile reprezinta si ele un element de decor indispensabil daca vrei ca dormitorul tau sa semene cu o odaie taraneasca. Se pot folosi perne, cuverturi si draperii din iuta, lana, canepa si covorase din blana, ecologice.
Amenajarea unui dormitor vintage
Dormitorul vintage are un aspect retro, feminin si creeaza un spatiu de evadare incantator si relaxant. Un dormitor in nuante pastelate de roz prafuit, vanilie, caramel, bleu sau bejuri calde nu are cum sa fie altfel decat relaxant. Tot designul are un aer pozitiv, care te face sa te simti cu adevarat ca acasa, asa ca este potrivit persoanelor romantice, melancolice sau celor care pun mare pret pe confort si pe locuinta lor. La fel de populare pentru acest tip de design sunt si paturile cu baldachin, care adauga un plus de mister acestei incaperi.
Pentru un plus de eleganta ai nevoie de un candelabru de cristal, pentru un plus de romantism mai multe abajururi care sa imprastie o lumina difuza, galbena, iar pentru o atmosfera mai placuta ai nevoie de mai multe perne decorative.