Ies la lumină noi detalii despre explozia de la Călimănești! Conducta de gaz ar fi fost fisurată înainte de a se începe lucrările pe A7

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 22 sep 2023, 23:25

Explozia puternică de la Călimănești

Sursa: Captură YouTube

Se nasc ipoteze contradictorii despre explozia de la Călimănești. Se vehiculează că fisura din conducta de gaz ar fi existat de mai mult timp, însă Transgaz neagă cu vehemență acest lucru.

Deflagrația de la Călimănești s-a produs în timpul unor lucrări desfășurate pe șantierul Autostrăzii Moldovei.

Citește și: Explozia din Călimănești s-a simțit ,,ca un cutremur''. Ce au făcut victimele, aflate în culmea disperării

Explozia din Călimănești s-a văzut de la zeci de kilometri distanță

În timp ce lucrau la porțiunea de autostradă de pe raza localității Călimănești, muncitorii efectuau săpături cu un compactor care ar fi spart conducta de gaz.

După aceea a mai fost nevoie doar de o mică scânteie pentru ca hazardul să se producă.

Teribila tragedie a avut loc în noaptea de miercuri spre joi, mai exact, în jurul orei 01:30. Flăcările exploziei au fost atât de puternice încât s-au putut observa de la o distanță de 31 de kilometri, fiind vizibilă chiar din Focșani.

Rămâne încă sub semnul întrebării dacă magistrala a fost, într-adevăr, fisurată de către lucrători sau dacă era spartă de dinainte, formându-se o pungă subterană de gaz.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Explozie la magistrala de gaz de la Călimănești: Patru persoane au fost carbonizate, iar alte cinci au fost rănite

Se efectuează cercetări în privința exploziei de la Călimănești

Experții Institutului de Protecție Antiexplozivă urmează să desfășoare cercetări, pentru a stabili cu exactitate cauza exploziei. Magistrala de gaz va fi supusă expertizei după ce muncitorii vor decoperta porțiunea neexplodată.

Însă, cei de la Transgaz contrazic ipoteza în care conducta ar fi fost fisurată de dinainte, spunând că o eventuală scurgere de gaze ar fi fost sesizată din timp, după mirosul puternic.

,,Conducta din Vrancea avea un diametru de 80 de cm. În ipoteza în care era o scurgere de gaze, ea ar fi fost simţită de către oameni. E greu de crezut că un muncitor simte miros de gaz şi continuă să lucreze", a explicat Alexandru Macoveiciuc, purtător de cuvânt al Transgaz.

De asemenea, Transgaz a transmis faptul că urma ca, în jurul conductei, să fie turnat beton armat, pentru a o proteja de posibile fisuri.

Citește și: Patronii stației GPL din Crevedia, arestați preventiv pentru 30 de zile! Decizia luată de avocatul celor doi