Când pică ziua de Ignat 2022. Tradiții și obiceiuri: De ce sunt sacrificați porcii în această zi

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 05 sep 2023, 05:45

Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este dedicată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creștine.

Sursa: https://pixabay.com/

De ce sunt tăiați porcii de Ignat 2022 și ce reprezintă această zi?

Potrivit tradițiilor, se spune că în noaptea de Ignat 2022, porcii visează dacă vor fi sau nu tăiați. 

Citește și: Calendar Ortodox 20 decembrie 2022: Zi de mare sărbătoare! Ce e bine să faci începând de marți și până la Odovania Praznicului Naşterii Domnului

Ce reprezintă Ignatul

Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor  sau Inătoarea, este dedicată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creștine.

Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul dintre cei mai cunoscuți părinți apostolici. El ar fi fost pruncul luat în brațe de Hristos şi dat ca exemplu de smerenie ucenicilor Săi. Deoarece a refuzat să lepede credința pentru Hristos, acesta a fost aruncat în arenă şi sfâșiat de lei, în jurul anului 110, în timpul domniei împăratului Traian. O parte din moaștele sale se află în Catedrala episcopală din Galați, la Schitul Darvari din București şi la Mânăstirea Tismana.

Citește și: Ce semnificație are tăierea porcului de Crăciun

Tradiții în ziua de Ignat

În tradițiile vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstițiul de iarnă, iar locul ales pentru tăierea porcului era supus unui ritual de purificare, fiind tămâiat şi stropit cu apă sfințită, pentru a îndepărta duhurile necurate.

Peste această sărbătoare s-a suprapus, însă, un cult precreștin. Astfel că, în ziua de 20 decembrie este caracterizată și de un demonism pronunțat, fiind patronată de o pereche de reprezentări mitice: Ignatul și Inătoarea.

Potrivit tradițiilor populare, sângele porcului, adică tocmai ceea ce, în timpul postului, se crede că ne spurcă, în timpul acestei sărbători ne purifică, fiind un paradox al purificării prin post şi sânge.

Ignatul le apare femeilor care torc, perie cânepa sau spală în această zi și le chinuie sau chiar ucide pe cele care fac treabă. În această zi se lucrează numai până când femeile aud țipând porcii.

Femeia, de obicei, este cea care se ocupă de tranșarea cărnii, dar numai după ce bărbatul face semnul crucii cu cuţitul asupra porcului sacrificat, zicând: „Tatăl nostru. Să-l mâncați sănătoși”.

Ignatul cade întotdeauna în Postul Crăciunului, dar uneori obiceiurile şi tradițiile, cum sunt şi cele de Ignat, sunt atât de puternic înrădăcinate, încât nu pot fi oprite nici chiar de regulile foarte stricte impuse de Biserică.

După sacrificarea animalului, urmează pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare. Potrivit tradiției, friptura se servește cu mămăligă, dar şi cu murături, iar masa se așază în curte, astfel că, se mănâncă în picioare şi se bea țuică fiartă.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Ce trebuie să mănânci în a doua zi de Crăciun ca să-ți meargă bine tot anul

În ziua de Ignat se:

 

- în această zi din fiecare porc tăiat i se dăruiește o bucată lui Ignat.

- Femeile pisează grâu ca sa aibă de împărțit la Crăciun. Se fac un fel de turte, „Cârpele Domnului”, cu miere și nuci care se mănâncă în ajunul Crăciunului.

- Ignat vindecă porcii de boală rea și tot el este cel care vine să le anunțe moartea și să le ia sufletele.

- Porcul care nu e tăiat până în această zi nu se mai îngrașă pentru că în această noapte își visează cuțitul.

- În ziua lui Ignat e bine să vezi sânge, ca să fii ferit de boli. Cine nu are porc trebuie să taie măcar o găină.

- Copii se mânjesc cu sânge de porc pe frunte ca să fie rumeni și sănătoși tot anul.

- Femeile nu lipesc, nu cos, nu taie cu foarfeca pentru ca porcii să nu râme în bătătură sau să rupă rufele peste an.

- Cine nu taie porcul în această zi, i-l mănâncă lupul în cocină.

- Hainele cusute în această zi vor da junghiuri celui care le poartă.

Când pică Ignatul în 2022

Ca în fiecare an, Ignatul are loc pe data de 20 decembrie, iar în acest an cade într-o zi de marți. Este ziua când oamenii vor sacrifica porcii din propriile gospodării și vor începe prepararea bucatelor pentru iarnă.

În poporul român se spune că dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine, deoarece după Ignat, porcul slăbește. Există, însă, sate în care porcul este tăiat a doua zi de Crăciun, precum în Vâlcea, Bacău, Prahova – sau a treia zi – Dâmbovița, conform unor interdicții privind consumul cărnii de porc în post şi în prima zi de Crăciun.

Sursa: adevărul.ro