Igienizarea locuinței: avantaje, sfaturi practice și produse recomandate

Author: Oana Picerea

De multe ori, curățenia locuinței este confundată cu igienizarea, însă în cazul acesteia din urmă este vorba de o acțiune mai complexă, care include și curățenie. Pentru a lămuri lucrurile, îți vom explica în amănunt ce presupune igienizarea locuinței, de ce este necesară și care sunt produsele pe care trebuie să le folosești.

Cum se face o igienizare corectă

Igienizarea presupune atât curățarea locuinței pentru îndepărtarea prafului și a mizeriei, cât și dezinfectarea suprafețelor cu risc ridicat de contaminare. Curățenia nu este suficientă pentru a scăpa de germeni, în cel mai bun caz putând să reducă numărul agenților patogeni și să prevină înmulțirea acestora. Soluțiile folosite pentru curățare nu vor distruge niciodată toate virusurile și bacteriile, chiar dacă suprafețele arată impecabil după această operațiune.

Poți să eviți problemele de sănătate cu dezinfectanții profesionali de suprafețe, care au caracteristici diferite de cele ale detergenților folosiți pentru curățare.

Baia și bucătăria sunt zonele în care dezinfectarea este imperios necesară, același tratament fiind indicat pentru pardoseli și alte suprafețe atinse în mod frecvent. Concret, este vorba de clanțe, mânere, întrerupătoare, balustrade dar și telecomenzile aparatelor electrocasnice, care devin ușor sursă de infectare cu diferiți germeni patogeni.

Ce produse sunt recomandate

În categoria produselor pentru igienizare intră detergenții și alte soluții pentru curățare, alături de soluțiile dezinfectante. Acestea din urmă sunt pe bază de clor și alcool, gradul lor de eficiență fiind dat de concentrația de substanță activă. Astfel, în cazul dezinfectanților pe bază de alcool, concentrația trebuie să fie cuprinsă între 50% și 70%. Cel mai cunoscut dezinfectant din această categorie este spirtul, care are în general o concentrație de alcool de 70%. Dezinfectanții pe bază de alcool pot fi folosiți și pentru uz extern, dat fiind faptul că nu provoacă iritații sau alte probleme la nivelul pielii.

De cealaltă parte, produsele pe bază de clor sunt recomandate doar pentru dezinfectarea suprafețelor. Trebuie utilizate doar cu mănuși de protecție, întrucât clorul poate afecta pielea, motiv pentru care dezinfectanții din această gamă nu sunt folosiți și pentru uz extern.

În ceea ce privește produsele de curățare, detergenții și săpunurile sunt cele mai des folosite. Există detergenți și soluții de curățare pentru diferite suprafețe, care au capacitatea de a înlătura petele de grăsime, murdăria, praful și petele lăsate de diferite substanțe. Pentru un maxim de eficiență, fiecare produs trebuie folosit conform destinației sale, respectând dozajul înscris pe etichetă sau în prospect.

 

Care e ordinea operațiunilor

Igienizarea locuinței se începe cu baia și bucătăria, acestea fiind spațiile în care vei avea cel mai mult de lucru. Aici, virusurile, bacteriile și fungii găsesc cele mai bune condiții pentru a se dezvolta, așa că dezinfectarea este absolut necesară.

În baie se dezinfectează în primul rând vasul de toaletă, apoi obiectele sanitare, accesoriile specifice, iar în final pardoseala și pereții.

În cazul bucătăriei se începe cu aragazul și se continuă cu blatul de lucru, chiuveta, frigiderul, pereții și pardoseala.

Soluțiile dezinfectante au nevoie de o anumită perioadă pentru a acționa, și de aceea, igienizarea se începe cu această operațiune. Produsele respective se administrează în baie și în bucătărie, iar  în timp ce sunt lăsate să acționeze poți pregăti celelalte încăperi.

Curățenia se începe întotdeauna de la nivelurile superioare ale locuinței și de la interior spre exterior. Praful se șterge cu lavete fine, apoi suprafețele sunt curățate cu soluțiile adecvate. În cazul suprafețelor pătate sau foarte murdare va fi nevoie ca soluțiile de curățare să fie lăsate să acționeze câteva minute, pentru a dizolva mizeria. Prin urmare, trebuie să începi cu aceste suprafețe, administrând produsele de curățare adecvate.

Mobila se șterge începând cu nivelurile superioare către bază, se continuă cu ferestrele, iar la final cu pardoseala.

Revenind la baie și bucătărie, după ce soluțiile dezinfectante și-au făcut efectul, suprafețele se clătesc bine cu apă și apoi se curăță de urmele de murdărie care au mai rămas.

În final, nu ne mai rămâne decât să-ți urăm spor la treabă, cu speranța că sfaturile noastre te-au ajutat să faci o igienizare ca la carte a locuinței.