De Ignat, bărbații sunt cei care se ocupă de sacrificarea porcului crescut în gospodărie și deși acest lucru pare simplu la prima vedere, tradiția populară spune că doar anumiți bărbați pot tăia porcul. Iată ce trebuie să facă bărbații înainte de 20 decembrie, atunci când este sărbătorit Ignatul.
Cum se pregătesc bărbații pentru ziua de Ignat 2021? Tradiții și superstiții de care țin cont pe 20 decembrie
Ziua de Ignat este cea în care, conform tradiției, se sacrifică porcul a cărui carne va fi folosită pentru prepararea bucatelor de sărbători. În popor se crede că porcul trebuie tăiat doar în ziua de 20 decembrie, de Ignat, pentru a avea parte de noroc și belșug în anul ce vine.
De sacrificarea porcului în ziua de Ignat se ocupă bărbații din gospodărie, iar o superstiție veche spune că este nevoie ca aceștia să se pregătească așa cum se cuvine pentru această zi importantă.
Se spune că doar bărbații care vor face acest lucru vor fi considerați „curați” și potriviți pentru a sacrifica porcul în ziua de Ignat.
Odată îndeplinit acest ritual, bărbații pot tăia porcul în ziua de Ignat, mai exact pe 20 decembrie. După ce se termină sacrificarea animalului, bărbații ar trebui să rostească următoarele cuvinte pentru a fi iertați pentru că au tăiat porcul:
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Ignat 2021. De ce nu e bine ca femeile să participe la sacrificarea porcului?
Se spune că în ziua de Ignat, femeile își încep treaba abia după ce porcul este sacrificat de bărbați. Există o superstiție care spune că nu e bine ca femeile sau cei miloși din fire să ia parte la acest ritual. În popor se crede că dacă se întâmplă acest lucru, porcul va muri mai greu, iar carnea acestuia va fierbe într-un timp mult mai lung.
După sacrificarea porcului de către bărbați, femeile se pot apuca de prepararea bucatelor tradiționale. În plus, spre finalul zilei de Ignat, în gospodării se face Pomana Porcului. Se aleg câteva bucăți de carne și se gătesc într-un ceaun. Pomana Porcului este, de fapt, o masă în cinstea tuturor celor care au ajutat la sacrificarea porcului.
Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Ignat. Ce este bine să faci astăzi și, deopotrivă, ce să nu faci