Il recunoaste sau nu Biserica pe Mos Craciun?

Editor Web: Bogdan Mihai Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 24 dec 2018, 09:17

Nu exista om care sa nu il cunoasca, sa nu il iubeasca si sa nu il astepte cu multa bucurie in fiecare iarna.

Mos Craciun, pentru ca despre el vorbim, este intruchipat ca un batranel durduliu si haios, cu haine rosii, ce calatoreste cu o sanie trasa de reni pentru a aduce tuturor daruri.

Dar cine este, de fapt, Mos Craciun si cum este el privit de Biserica?

Thomas Nast este cel care a creat imaginea celebrului Mos Craciun in anul 1862, cand a fost pus sa deseneze peisaje de lupta pentru Harperas Weekly, cel mai mare magazin ilustrat din acea vreme.

Printre aceste desene se numara si cel care poarta numele de "Ajun de Craciun", creat din doua imagini – intr-una este prezentata o mama care se roaga, in timp ce copiii ei dorm, iar in a doua este reprezentat sotul ei, imbracat in uniforma armatei nordiste, cu barba, privindu-si in fotografie familia. Desenul acesta a fost adoptat ca simbolul Razboiului de Secesiune. Langa aceasta imagine apare si Santa Claus. Aceasta este prima reprezentare a batranului cunoscut de copii ca fiind Mos Craciun.

In legendele populare romanesti, Mos Craciun era intruchipat ca fratele bogat al lui Mos Ajun. Se spune ca Mos Ajun, fiind foare sarac si neavand unde sa ii gazduiasca, i-ar fi indrumat pe Maica Domnului si pe Iosif pentru ca pruncul Isus sa se poata naste, potrivit crestinortdox.ro.

Adevaratul Mos Craciun, conform credintei Bisericii, nu este nici pe departe un personaj mitologic, ci Sfantul Nicoale, arhiepiscopul Mirei.

Sf. Nicolae a pastorit intr-o perioada in care invataturile gresite despre Isus Hristos, erau primite ca fiind adevarate. Sf. Nicolae a devenit cunoscut entru faptele bune pe care le facea si pentru ajutorul oferit celor in nevoie. Una dintre legende spune ca Sfantul Nicolae a aflat intr-o zi ca un tata din cetatea Mira, indurerat ca nu-si poate marita fiicele, dorea sa le ia zilele si apoi sa-si puna capat acestei vieti.
In clipa aceea, Sfantul Nicolae a poruncit slugilor sale sa le strecoare cateva pungi cu galbeni in casa acelei familii. De atunci si pana astazi, in fiecare an, cei dragi si in special copiii primesc cadouri de la Sfantul Nicolae.