IMAGINI apocaliptice! S-au refugiat in pod de teama sa nu ii ia apele VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 01 sep 2021, 07:00

In timp ce pe malul Dunarii atat oamenii cat si autoritatile asteapta un semnal pentru a incepe pregetirile, in tara ploile vin odata cu distrugerile.

 O ploaie cu gheata a culcat la pamint in numai cateva minute recoltele oamenilor din judetul Alba. De mai bine de doua saptamani Germania, Ungaria si alte tari central si est europene se lupta cu inundatii fara precedent. Autoritatile germane au declarat ieri ca apele sunt in continuta crestere. Peste 70.000 de pompieri si peste 11.000 de jandarmi se lupta cu furia apelor pentru a mai salva ce se mai poate din calea fluviului scapat de sub control.


Daca peste hotare Dunarea a facut prapad in calea ei, in tara oamenii care au mai fost afectati de inundatii si in alti ani, nu s-au mobilizat in calea viiturii care ar putea sa ajunga si la noi. Am incercat sa vorbim initial cu edilii sefi din localitatile care in 2006 au fost acoprite de ape. Prima oprire…

Ajungem intr-un final in cabinetul primarului insa aici avem parte de o supriza.
Daca initial ni se spusese ca nu este in birou ci pe teren, ulterior s-a dovedit ca era in institutie. Credeti ca mobiliza echipe pentru o eventuala intervenitie in calea viiturii?

Dunarea nu a crescut pana in acest moment sau cel putin asta spun reprezentantii Primariei. In schimb situatia poate deveni tragica daca nivelul apei ajunge la 8.9 metri cit a atins in Budapesta sau, si mai rau, 12 metri cota Dunarii din Passau, in Germania.


La numai 20 de kilometri distanta de Oltenita se afla alta localitate unde Dunarea a distrus gospodarii in urma cu 7 ani. Cum se pregatesc atat oamenii cat si autoritatile pentru o posibila situatie de urgenta?

Caci da, in localitatea Spantzov efectele inundatiilor din luna aprilie inca au lasat semne. Padurea din comuna este si acum inundata, insa si aici autoritatile nu vad un pericol imininent.


In timp ce pe malul Dunarii atat oamenii cat si autoritatile asteapta un semnal pentru a incepe pregetirile, in tara ploile vin odata cu distrugerile. O ploaie cu gheata a culcat la pamint in numai cateva minute recoltele oamenilor din judetul Alba.