Imagini apocaliptice surprinse pe litoralul românesc. În Vama Veche furtuna a luat acoperișurile pe sus și a dărâmat copaci și mașini | Foto

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 02 sep 2024, 09:18

Vama Veche a fost distrusă de furtună

Sursa: TikTok thevladescu

Litoralul românesc a fost lovit de un ciclon puternic, care a lăsat în urmă distrugeri masive, cum nu s-au mai văzut în ultimii 20 de ani.

După zile de ploi torențiale și furtuni puternice, pe l itoralul românesc, localnicii și turiștii deopotrivă se confruntă acum cu pagube semnificative. De la case inundate și mașini luate de torenți, până la afaceri puse la pământ, impactul acestui dezastru natural a fost devastator.

Litoralul românesc a fost măturat de o furtună violentă

În comuna Amzacea, șuvoaiele de apă, care au atins peste un metru în înălțime, au măturat totul în calea lor.

O familie a fost salvată în ultima clipă de pompieri, după ce bărbatul și-a luat fetița de doar 10 luni în brațe și a fugit din calea apelor.

„A trebuit să scot uşa de la dormitor să pot să urc pătuţul fetiţei. Să am timp să stârng ce am putut de jos, e jale. Toată casa e distrusă”, a declarat bărbatul, pentru Observator.

În Vama Veche plaja a fost grav afectată, întrucât a fost literalmente ruptă în două pe o porțiune considerabilă. Proprietarii de terase și administratorii plajelor sunt acum într-o cursă contra cronometru pentru a curăța și repara cât mai repede zonele afectate, în speranța că vor reuși să-și redeschidă afacerile înainte de finalul sezonului estival. Unul dintre acești proprietari, a cărui rulotă a fost luată de torenți, evaluează acum pagubele și se gândește la pașii următori.

Citește și: Furtuni de proporții lovesc România după retragerea valului de căldură. Meteorologii au emis avertizări

„Undeva la 90% sunt pagubele, nu am putut să recuperăm nimic, mobilierul e din lemn si e distrus to. Aici este vilă. Da, camere de inchiriat, oamenii s-au trezit in toiul nopţii cu apa bătând la uşă, a trebuit să-i urcăm la etajele superioare apoi să-i relocăm, nu pot pleca cu maşnile, sunt inundate, nu mai avem curent.

Tot parterul trebuie schimbat, paturi, electronice”, a povestit un proprietar, pentru sursa citată.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Mihai Albu, despre prietenia cu Irinel Columbeanu și cum a cunoscut-o pe Monica Gabor, fosta parteneră de viață a omului de afaceri. „A încălțat-o, a îmbrăcat-o și după a scos-o.”

Ce alte zone ale litoralului românesc au fost afectate de ciclon

Mangalia, un alt punct de pe litoral, a fost și el grav afectat de precipitațiile intense. Străzile orașului au fost inundate, iar mașinile parcate au fost aproape complet acoperite de apă, doar geamurile rămânând vizibile. Într-un subsol din zonă, apa a intrat și a distrus tot ce se afla acolo, nimic neputând fi salvat.

„Apa era la ușă, a început să intre, am pornit motorul, dar nu se putea pleca, se creaseră șanțuri, am coborât, m-am întrebat ce să fac, m-am învârtit și am vrut să intru în mașină și a venit viitura, m-a trântit”, a declarat șoferul unei dube răsturnate în urma ciclonului, pentru stirileprotv.ro.

Citește și: Mai multe localități din județul Constanța au rămas fără apă din cauza furtunilor care au avut loc în cursul nopții de vineri spre sâmbătă

Autoritățile au emis două coduri roșii de vreme severă și au transmis patru alerte Ro-Alert către populație. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a îndemnat cetățenii să reactiveze sistemul Ro-Alert pe telefoanele mobile. De asemenea, acesta a explicat că riscul unor noi fenomene meteorologice extreme rămâne ridicat în perioada următoare.

„Aici e zonă inundabilă, oamenii ştiu asta, a mai fost acum 20 de ani”, a declarat Romică Stan, primarul din Amzacea, pentru Observator.

Sursă foto/video: TikTok thevladescu 

 


În ediția de azi, 16 septembrie, a emisiunii ”Follow us”, Ilinca Vandici și Teo Trandafir au adus în discuție un subiect de interes pentru toate doamnele și domnișoarele. Iată de ce apar și dacă putem scăpa de petele pigmentare de pe piele!