După zile de ploi torențiale și furtuni puternice, pe l itoralul românesc, localnicii și turiștii deopotrivă se confruntă acum cu pagube semnificative. De la case inundate și mașini luate de torenți, până la afaceri puse la pământ, impactul acestui dezastru natural a fost devastator.
Litoralul românesc a fost măturat de o furtună violentă
În comuna Amzacea, șuvoaiele de apă, care au atins peste un metru în înălțime, au măturat totul în calea lor.
„A trebuit să scot uşa de la dormitor să pot să urc pătuţul fetiţei. Să am timp să stârng ce am putut de jos, e jale. Toată casa e distrusă”, a declarat bărbatul, pentru Observator.
În Vama Veche plaja a fost grav afectată, întrucât a fost literalmente ruptă în două pe o porțiune considerabilă. Proprietarii de terase și administratorii plajelor sunt acum într-o cursă contra cronometru pentru a curăța și repara cât mai repede zonele afectate, în speranța că vor reuși să-și redeschidă afacerile înainte de finalul sezonului estival. Unul dintre acești proprietari, a cărui rulotă a fost luată de torenți, evaluează acum pagubele și se gândește la pașii următori.
Citește și: Furtuni de proporții lovesc România după retragerea valului de căldură. Meteorologii au emis avertizări
„Undeva la 90% sunt pagubele, nu am putut să recuperăm nimic, mobilierul e din lemn si e distrus to. Aici este vilă. Da, camere de inchiriat, oamenii s-au trezit in toiul nopţii cu apa bătând la uşă, a trebuit să-i urcăm la etajele superioare apoi să-i relocăm, nu pot pleca cu maşnile, sunt inundate, nu mai avem curent.
Ce alte zone ale litoralului românesc au fost afectate de ciclon
Mangalia, un alt punct de pe litoral, a fost și el grav afectat de precipitațiile intense. Străzile orașului au fost inundate, iar mașinile parcate au fost aproape complet acoperite de apă, doar geamurile rămânând vizibile. Într-un subsol din zonă, apa a intrat și a distrus tot ce se afla acolo, nimic neputând fi salvat.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
„Apa era la ușă, a început să intre, am pornit motorul, dar nu se putea pleca, se creaseră șanțuri, am coborât, m-am întrebat ce să fac, m-am învârtit și am vrut să intru în mașină și a venit viitura, m-a trântit”, a declarat șoferul unei dube răsturnate în urma ciclonului, pentru stirileprotv.ro.
Autoritățile au emis două coduri roșii de vreme severă și au transmis patru alerte Ro-Alert către populație. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a îndemnat cetățenii să reactiveze sistemul Ro-Alert pe telefoanele mobile. De asemenea, acesta a explicat că riscul unor noi fenomene meteorologice extreme rămâne ridicat în perioada următoare.
„Aici e zonă inundabilă, oamenii ştiu asta, a mai fost acum 20 de ani”, a declarat Romică Stan, primarul din Amzacea, pentru Observator.
Sursă foto/video: TikTok thevladescu