Cu un număr semnificativ de polițiști desfășurați în zonă, unele persoane prezente la eveniment au fost arestate. Printre susținătorii lui Navalnîi s-a numărat și ambasadorul american la Moscova.
Înmormântarea lui Alexei Navalnîi, moment de maximă tensiune
Cu două ore înainte de slujba de comemorare, poliția a intensificat prezența în jurul Bisericii Icoanei Maicii Domnului din cartierul Marino, unde locuia Navalnîi.
Slujba de comemorare, oficiată de un preot și însoțită de cântece corale, permite participanților să treacă pe lângă sicriul deschis al lui Navalnîi pentru a-și lua rămas bun.
Reporterii AFP au intervievat câțiva oameni adunați în fața bisericii, observând că în jurul acesteia au fost instalate garduri, dar intrarea a fost lăsată deschisă.
Înainte de ceremonie, au fost semnalate vehicule ale forțelor de ordine și camioane ale poliției antirevoltă parcate în apropierea cimitirului.
Înmormântarea lui Aleksei Navalnîi, programată pentru ora 13:00 (ora României), a atras deja mulțimea de ruși, iar aliații săi au vorbit despre dificultățile întâmpinate, inclusiv refuzul caselor funerare de a transporta trupul neînsuflețit la biserica unde va avea loc slujba publică.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Scandări împotriva lui Putin, în timp ce dricul cu trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi ajunge la cimitir
„Rusia va fi liberă”, scandează mulțimea în timp ce sicriul a fost scos din biserică. Oamenii din mulțime au putut fi văzuți aruncând flori pe mașina mortuară care transporta sicriul liderului opoziției ruse.
De asemenea, unii au fost auziți scandând „călăi!”, „Rusia va fi liberă!”, „Rusia fără Putin” și „Nu războiului!".
„Pur şi simplu nu mai avem politicieni ca el”, a declarat Maria, o bibliotecară în vârstă de 55 de ani.
„Nu văd nimic ilegal în a veni să ne luăm rămas bun de la un mare om”, a declarat Maksim, un specialist IT în vârstă de 43 de ani, potrivit BBC.
Alexei Navalnîi a murit într-o închisoare din Siberia.