Imagini inedite cu locuinta modesta in care a trait Arsenie Boca pana la 12 ani

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 25 sep 2020, 00:30

Casa unde s-a nascut Arsenie Boca a supravietuit timpului. Reporterii wowbiz. ro au mers in locul natal al celui supranumit Sfantul Ardealului.

Va aratam acum imagini cu locuinta modesta in care a trait Arsenie Boca pana la 12 ani. O casuta din lemn si chirpici ascunsa pe varful unui munte, veche de mai bine de un secol ascunde un mare secret.

E locul unde, in urma cu 105 ani vedea lumina zilei Arsenie Boca, supranumit sfantul Ardealului. Intru-una dintre incaperi, descoperim un pat vechi, acoperit cu o patura decolorata. Aici ar fi dormit parintele pana la varsta de 12 ani.

Locul e impanzit cu icoane ale parintelui si candele care stau vesnic aprinse.

Putin cunosc povestea micii asezari, din judetul Hunedoara. Si mai putini sunt cei care ajung aici. Cei mai multi dintre pelerini iau drumul Manastirii Prislop.

Drumul  anevoios  strabate satele Vata de Sus si Cazanesti, apoi se afunda intr-o padure. Din acest loc, cei care vor sa ajunga la casa parintelui Arsenie trebuie sa urce pe jos mai bine de trei kilometri.

De la distanta, pe unul dintre peretii casei izolate se zareste chipul parintelul. Pe prispa, un batran cu barba lunga si cu ochii blanzi ii intampina pe credinciosi si le povesteste despre istoria locului si viata lui Arsenie Boca.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Calugarul Nicolae  s-a mutat

aici ca sa duca mai departe amintirea parintelui dar si ca sa supravegheze lucrarile la biserica ce se va construi in apropiere.

Acum batranul e in febra pregatirilor pentru iarna. Ajutat de o femeie, face compot de prune. Viata e grea in varf de munte, unde, daca nu ai, nu mananci, mai ales atunci  cand nametii sunt cat casa.

Nimeni nu-i ajuta, impotriva. Calugarul spune ca avut probleme cu unii dintre sateni care l-ar fi  luat la bataie, ca ar le-ar fi invadat locul.

In timp ce Manastirea Prislop e din ce in ce mai cautata, pe la casa natala a parintelui putini sunt cei care ajung.  Dar timpul va schimba asta, e convins calugarul Nicolae.