IMAGINI RARE! Vezi cum se antreneaza vanatorii de munte VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 07 nov 2020, 20:45

Scene desprinse parca fie dintr-un film de actiune, fie dintr-un razboi impotriva unui inamic necunoscut!

Ei bine, doamnelor si domnilor, ei sunt vanatorii de munte! Batalionul 21 Vanatori de Munte "General Leonard Mociulschi" si una dintre unitatile de elita ale Armatei Romane. Se mandresc cu misiuni internationale in teatre de razboi. Vanatorii de munte sunt mentionati in cartile de istorie datorita participarii lor in cel de-al doilea razboi mondial sub comanda unui ilustru tactician, al carui nume cu mandrie il poarta acum, generalul Leonard Mociulschi.

Generalul Leonard Mociulschi este una dintre personalitatile remarcabile ale istoriei militare romanest. A plecat de jos, a fost comandant de pluton, de companie, de batalion, iar mai apoi a
condus divizia 3 munte atat pe frontul de est cat si pe frontul de vest intre 1942-1944. A infruntat teroarea sistemului comunist! A fost inchis si trimis sa munceasca la canal.

Dupa eliberare a muncit din greu ca sa castige o bucata de paine pentru el si familia sa. Toate faptele de vitejie au fost uitate!Toate decoratiile nu mai reprezentau nimic pentru noile autoritati, iar familiei nu le tineau de cald.
In ciuda uitarii si a umilintei, generalul a trait pentru si prin acest popor. La 93 de ani, generalul Leonard Mociulschi a cerut ca la moarte sa fie incinerat, iar cenusa sa fie aruncata peste muntii pe care i-a iubit atit de mult si aparat cu propria viata.

Acum urmasul sau, Adrian Leonard Mociulsci se lupta cu uitarea! Incearca din rasputeri sa readuca in atentia romanilor numele celui care a luptat pentru acest popor, chiar daca radacinile sale erau departe, in Polonia.
Pe urmele pasilor stramosului sau, Adrian Mociulschi priveste spre munti cu incredere si stie ca numele familiei sale si renumele bunicului sau vor fi duse mai departe de cei care astazi ne apara tara si sunt trupe de elita.

Adrian Leonard Mociulschi stie ca este datoria lui de urmas sa-i aduca un omagiu celui al carui nume il poarta. A reusit sa-i ridice o statuie generalului Leonard Mociulschi la Sighetu Marmatiei si denumeasca chiar si o strada cu numele sau.
Nepotul sau vrea ca intreaga istorie a bunicului sau sa fie cuprinsa intr-o biografie.

Impreuna cu colonelul in rezerva Gheorge Sumac a realizat ceva unic: Istoria poporului roman aparat de un polonez, istorie scrisa de un polonez care spune insa din suflet ca este roman. Este mostenirea lor, a celor din familia Mociulschi: patriotismul si mandria de a fi romani!








 

Taguri: