Imagini spectaculoase cu erupția vulcanului Etna. Cel mai vechi vulcan din Europa s-a trezit

Author: Diana Bostan
Actualizat: 13 feb 2025, 23:54

Muntele Etna, cel mai înalt și cel mai vechi vulcan activ din Europa, a intrat din nou în erupție marți, oferind un spectacol impresionant de lavă și cenușă.

Erupția a avut loc la o altitudine de aproximativ 3.000 de metri, dintr-o fisură laterală, iar activitatea vulcanică intensă din zilele precedente a alertat autoritățile locale, notează digi24.ro.

Citește și: Scenariu negru pentru Santorini, după ce oamenii au fugit din calea cutremurelor! Previziunile sumbre ale specialiștilor: „Un cutremur cu tsunami sau o erupție”

Vulcanul Etna a erupt din nou

Erupția a început printr-un flux masiv de lavă care a ieșit din fisura situată pe partea sudică a craterului Bocca Nova, iar lava a ajuns deja la distanțe impresionante, revărsându-se pe o rază de aproximativ doi kilometri. Înainte de acest eveniment, Etna a prezentat semne de activitate crescândă, cu emisii de cenușă și mai multe explozii mici de gaz și magmă, ceea ce a intensificat atenția autorităților.

Vulcanul Etna a erupt din nou.
[Sursa: Profimedia]

Chiar și după erupție, seismografele au înregistrat mai multe cutremure în zona din apropierea orașului Linguaglossa, un oraș fondat pe un flux de lavă din 1566. Specialiștii susțin că erupția este una tipică pentru Etna, care de obicei erupe din fisuri laterale, nu din craterele principale, notează sursa menționată anterior.

Citește și: MAE a lansat un avertisment pentru românii care merg în Italia: Zborurile spre şi de pe Aeroportul "Vincenzo Bellini" din Catania sunt suspendate din cauza vulcanului Etna

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Casa Națională de Pensii oferă pensionarilor bilete de tratament! Vestea cea mare a fost dată

Muntele Etna, cu o înălțime de 3.330 de metri, este un stratovulcan conic situat pe marginea plăcii tectonice dintre Africa și Eurasia. Acesta are o istorie documentată de erupții ce datează din anul 425 î.Hr. și este considerat unul dintre cei mai activi vulcani din lume, având o stare de activitate aproape constantă.

Vulcanul Etna a erupt.
[Sursa: Profimedia]

Datorită activității sale intense și a impactului asupra zonei, Etna a fost desemnat vulcanul deceniului de către ONU și este inclus într-un grup select de vulcani studiați de Asociația Internațională de Vulcanologie și Chimie a Interiorului Pământului.

Anul trecut, în lunile iulie și august, erupțiile sale au dus la închiderea aeroportului Catania din cauza cenușii vulcanice. Cea mai violentă erupție din 2024, din luna august, a aruncat un nor de cenușă la aproape șase mile în atmosferă, punând în evidență puterea acestui vulcan impresionant.