Potrivit cercetatorilor sositi la fata locului, la baza muntelui Fagradalsfjall, eruptia s-a produs dupa ce avusesera loc zeci de mii de seisme in ultimele saptamani chiar in apropierea capitalei Reykjavik. Oamenii de stiinta au precizat faptul ca vulcanul a erupt pentru prima data dupa circa 800 de ani. Locul din jurul vulcanului a fost rapid izolat pentru a se evita vreo tragedie, insa la scurt timp dupa ce cercetatorii au decis ca pericolul major a fost depasit, oamenii au fost lasati sa se apropie pentru a admira spectacolul naturii si pentru a face fotografii.
Eruptia vulcanului Fagradalsfjall, un spectacol al naturii!
Chiar si cercetatorii veniti la fata locului pentru a studia eruptia spectaculoasa a vulcanului s-au bucurat de impreisionantul fenomen al naturii si mai mult decat atat acestia au pus cativa carnati pe lava incinsa pentru a se praji si apoi i-au consumat.
"Îți taie respirația.
La cateva zile de la eruptia vulcanului Fagradalsfjall, ce a survenit dupa o serie de cutremure ce s-au produs multe zile la rand, lava inca mai curge, iar specilistii islandezi sustin ca nu se stie cat timp va mai dura eruptia.
Totodata seismele din adancurile peninsulei Reykjanes, unde se afla vulcanul, s-au mai calmat, astfel ca luni, 22 martie, s-au inregistrat doar 60 de cutremure de mica magnitudine, fiind cel mai mic numar de seisem pe zi, din data de 24 februarie 2021, cand au inceput miscarile telurice puternice in zona. Oamenii de stiinta au mentionat faptul ca seismele sunt din ce in ce mai putine si de intansitate slaba.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Coform Agerpres, autorităţile islandeze au cerut locuitorilor din zona aflata in proximitatea vulcanului sa priveasca eruptia de acasă, prin intermediul filmarii live, pentru a s-si proteja sanatatea, deoarece in valea Galdingadalur din jur aerul este contine gaz sulfurat, iar apropierea de craterul este interzisa.
Citeste si: Vulcanul din Romania era crezut "adormit", dar "clocoteste" pana la pragul de eruptie
Citeste si: 5 lucruri mai puțin știute despre vulcanii noroioși. FOTO