Imaginile dezastrului provocat de inundații. Apele au lăsat în urmă drumuri surpate și case umplute cu nămol. Ce decizie de ultimă oră au luat autoritățile din Vaslui

Autor: Diana Bostan

Inundațiile au făcut prăpăd în Vaslui.

Sursa: Facebook: ISU Vaslui/ Meteoplus

Autoritățile din județul Vaslui au inițiat luni dimineață o deversare controlată la barajul Mușata, după ce precipitațiile abundente din ultimele zile au ridicat nivelul apei în aval la cote alarmante.

Pentru a preveni inundarea localităților din apropiere, zeci de pompieri au fost mobilizați în comuna Berezeni, unde există riscul ca șase locuințe să fie afectate, notează digi24.

Citește și: „Prăpăd au făcut. Ne-a nenorocit". 6 persoane au decedat și peste 20.000 de oameni au fost afectați de inundațiile din Galați

Decizie de ultimă oră luată de autoritățile din Vaslui

În localitate, pompierii au început construcția unui dig din saci de nisip pentru a proteja casele de viitoarele inundații. De asemenea, populația a fost avertizată printr-un mesaj RO-Alert cu privire la pericol.

Citește și: Școli închise în România luni și marți, din cauza inundațiilor. Localitățile în care elevii nu vor merge la ore

Potrivit sursei menționate anterior, situația critică de la baraj a survenit după ce în unele zone din județ au fost înregistrate acumulări de până la 168 de litri pe metru pătrat.

Prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei, a declarat că, deși ploaia a încetat în această dimineață, pământul este saturat și riscul de inundații persistă.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”

„Pot aprecia că de acum începe să se întrezărească și o speranță pentru noi. A încetat ploaia de astăzi dimineață. Avem deja patru ore de când nu mai plouă în județul Vaslui. Ieri noapte s-au acumulat în medie 45 de litri pe metrul pătrat, peste ceea ce se acumulase vineri. Aveam zone unde ieri dimineață la ora 5.00 înregistram 168 de litri pe metrul pătrat. Pământul este saturat.

Este greu să mai reușească să mai pătrundă apa. Dacă s-a oprit ploaia astăzi, cred că începem încet, încet să revenim la un normal.”, a transmis prefectul județului Vaslui Daniel Onofrei, pentru digi24.

Nivelul apei a atins cota de pericol

Echipele de intervenție continuă să monitorizeze situația și să ia măsuri pentru a proteja locuitorii din Berezeni.

Potrivit sursei menționate anterior, pompierii au transportat sute de saci de nisip în zonă pentru a ridica un dig de compartimentare, iar stația de pompare reversibilă Berezeni funcționează la capacitate maximă pentru a direcționa apa în râul Prut. În plus, 16 jandarmi au fost mobilizați pentru a sprijini acțiunile de prevenire a inundațiilor.

Citește și: Inundațiile au făcut prăpăd în Galați. Locuințele oamenilor au fost înghițite de ape, iar salvatorii au intervenit pentru a salva viețile oamenilor și a animalelor. Hidrologii au prelungit codul roșu de inundații

„După ce în aval de acumularea Muşata, nivelul apei a atins cota de pericol, iar în această dimineaţă, începând cu ora 03:00, la acelaşi baraj a întrat în funcţiune descărcătorul de ape mari (înălţimea lamei deversante fiind de 49 de centimetri), în comuna Berezeni acţionează 38 de pompieri militari, cu două camioane, două motopompe de mare capacitate şi tot atâtea motopompe remorcabile”, a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui.