Imaginile inconștienței pe Transfăgărășan! Oamenii ies din mașini și hrănesc urșii: „Crezi că o poză e mai importantă decât viața fiicei tale?”

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 22 iul 2024, 18:22

Problema urșilor de pe Transfăgărășan. Oamenii continuă să îi hrănească

Sursa: Captură YouTube

Turiștii continuă să hrănească urșii, fără să fie conștienți de pericol și de faptul că încurajează comportamentul agresiv al animalului sălbatic.

După tragedia recentă a unei tinere de 19 an i, care și-a pierdut viața într-un atac al unui urs pe un traseu montan din Bucegi, nu pare să fi învățat nimic.

Pe Transfăgărășan, zeci de urși stau la marginea șoselei, așteptând mâncare de la turiștii inconștienți. Acest comportament de hrănire a urșilor, ignorând avertismentele autorităților, pune în pericol atât viața oamenilor, cât și pe cea a animalelor sălbatice.

Citește și: Cum a reacționat o tânără din România, când ursul se afla la doar câțiva metri de ea: „Pedalezi liniștit prin pădure și..” Ce a făcut aceasta pentru a evita o tragedie

Problema urșilor hrăniți de turiști

Între Lacul Vidraru și Bâlea Lac, pe o distanță de kilometri întregi, urșii pot fi văzuți în timp ce „cerșesc” mâncare de la turiști.

Acești turiști, în încercarea de a obține o fotografie inedită, își riscă viața și contribuie la schimbarea comportamentului natural al urșilor. În loc să caute hrană în pădure, urșii devin dependenți de mâncarea oferită de oameni, pierzându-și instinctul de vânătoare și frica de oameni.

Reporter: De ce ai hrănit ursul? Crezi că o poză e mai importantă decât viața fiicei tale? Ți-ai pus copilul la 5 metri de urs. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Adriana Simionescu a explicat ce se întâmplă, de fapt, între ea și soțul ei! Tânăra a făcut declarații, după ce s-a spus că ei s-ar fi despărțit. „Toată lumea se ceartă”

Femeia în cauză: E copilul meu, ok?

Pe de altă parte, anumite persoane respectă avertismentele și se feresc pe cât posibilă de o interacțiune cu animalul sălbatic.

„Mi se pare ciudat să dai de mâncare ursului când peste tot se spune că ar trebui să nu le dăm de mâncare și după ne plângem că ne invadează spațiul.”

Ce spun specialiștii

Specialiștii susțin că omul este principalul responsabil pentru această situație.

Defrișările masive împing animalele sălbatice din habitatele lor naturale, forțându-le să se apropie de zonele populate. Activitățile umane, cum ar fi incursiunile cu ATV-urile, motocicletele off-road și vânătoarea cu câini special antrenați, contribuie la acest fenomen.

„Urșii au coborât către zonele populate, oamenii i-au hrănit și lor le este mult mai ușor acum să preia hrana de la oameni decât să vâneze, cum erau obișnuiți,” a

declarat Luisa Ciobănescu, plutonier adjutant Jandarmeria Argeș. 

Responsabilitatea pentru această situație este împărțită între autorități și turiști. Autoritățile locale, precum Jandarmeria din zona Vidraru, Primăria Comunei Arefu și șeful Ocolului Silvic Vidraru, au datoria de a implementa și de a aplica măsuri stricte pentru protejarea atât a oamenilor, cât și a animalelor sălbatice.

 

 


Roberta regretă despărțirea de Sebastian, însă nu vrea să audă de o posibilă împăcare! Iată cum a reacționat fostul ei partener!