Imbratisarile combat stresul si previn riscul aparitiei bolilor de inima

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 01 nov 2020, 19:25

Specialistii sustin ca o imbratisare este benefica pentru psihic, dar si pentru organism.

Potrivit acestora, in timpul unei imbratisari de cel putin 10 secunde, creierul elibereaza in organism un hormon numit oxitocina care are rolul de a reduce stresul. Oamenii care obisnuiesc sa isi imbratiseze regulat prietenii sau partenerul de viata sunt mai bine dispusi, au un tonus mai bun, un sistem imunitar mai rezistent la boli sau infectii si reusesc sa iasa cu succes dintr-un episod de depresie.

Studiile, efectuate pe barbati si femei cu varste cuprinse intre 20 si 49 de ani, au aratat ca dupa 10 secunde de imbratisare, creierul modifica in organism nivelul de hormonilor din sange.
Tensiunea arteriala scade, nivelul oxitocinei, denumit si hormonul atasamentului, se mareste, in timp ce cortizolul, hormonul stresului, scade semnificativ.

Imbratisarea este o experienta emotionala pozitiva si benefica care declanseaza in organism reactii biochimice si fiziologice ” a declarat dr. Jan Astrom, coordonatorul studiului. Lucrarea este publicata in revista “Comprehensive Psychology” (“Psihologie Comprehensiva”).

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.