Astăzi, 16 iunie, Guvernul a aprobat un buget de 400 de milioane de euro pentru granturile dedicate IMM-urilor. Anunțul a fost făcut de către Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor europene și are sa scop refacerea capacității de reziliență a acestora.
„Aşa cum, deja, se cunoaşte, Guvernul României, prin pachetul de măsuri economico-sociale s-a angajat la acordarea granturilor pentru investiţii în valoare de 400 de milioane de euro, şi, astăzi, acest angajament a fost dus la bun sfârşit.
Astfel, s-a aprobat ordonanţa pentru acordarea de granturi pentru investiţii în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă a IMM-urilor. Schema de finanţare şi bugetul alocat schemei de finanţare este de 400 de milioane de euro. Cuprinde două măsuri”, a spus acesta.
Citeste si: Câștigurile la jocurile de noroc, impozitate de 40 de ori mai mult. Propunerea a venit din partea Guvernului
Marcel Boloș a vorbit despre cele două măsuri pe care schema de finanțare le cuprinde
„Măsura nr. 1 care are o alocare de 60 de milioane de euro, cu granturi cuprinse între 50.000 de euro şi 200.000 de euro, şi este destinată capacităţilor de prestări servicii şi refacerii capacităţii de prestări servicii pentru domenii precum învăţământ, sănătate, asistenţă socială şi servicii prestate către populaţie.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Aici, valoarea este de 360 de milioane de euro, aproximativ. Sunt vizate un număr de 4.000 de companii, iar domeniile pentru care se vor aloca aceste granturi sunt cele care privesc activitatea de producţie, construcţii, transport şi depozitare, hoteluri, restaurante pe componenta de dotări specifice pentru serviciile de cazare. Granturile sunt cuprinse între 50.000 de euro şi 500.000 de euro. Se vor deconta echipamente, utilaje, dotări specifice şi tot ce înseamnă partea aceasta de investiţii ce ţin de capitalizarea IMM-urilor şi refacerea capacităţilor de rezilienţă”, a mai declarat Marcel Boloș.
Mai mult decât atât, Marcel Boloș a vorbit și despre criteriile în urma cărora proiectele sunt selectate.
„Criteriile de selecţie a proiectelor sunt specifice perioadei de criză pe care o parcurgem şi sunt prezentate în anexă la ordonanţa de urgenţă. Publicarea ghidului în consultare va avea loc pe 22.06.2022. Perioada de consultare pe marginea ghidului va fi între 22 iunie până pe data de 4 iulie 2022. Lansarea apelului pe data de 16 august 2022 şi semnarea contractelor de finanţare în perioada 1 septembrie 2022 până în 31. 10. 2022”, a mai continuat acesta, conform Digi24.ro.