Implanturi dentare: De la procedură la recuperare – Ghid complet

Autor: Diana Tilă

Implantul dentar reprezintă o metodă de tratament pentru înlocuirea dinților lipsă. Este un dispozitiv medical, confecționat din titan sau alte materiale biocompatibile, inserat în osul maxilar sau mandibular, care acționează ca o rădăcină artificială pentru un dinte. Scopul principal este restabilirea funcțiilor esențiale ale danturii, precum masticația și vorbirea corectă. Află mai multe informații despre implanturile dentare, de la procedură la recuperare, din articolul de mai jos.

Componentele implantului dentar

Implantul dentar este alcătuit din trei elemente principale:

  • Implantul propriu-zis – o componentă care se aseamănă unui șurub și care se inserează în osul maxilar sau mandibular;
  • Bontul protetic – componenta care face legături între implantul propriu-zis și coroana dentară, fiind plasat deasupra osului;
  • Coroana sau lucrarea dentară – pe bontul protetic se aplică o coroană, o punte dentară sau o proteză, în funcție de necesitățile pacientului.

Există mai multe tipuri de implanturi dentare, în funcție de tehnica folosită, materiale, sau marca producătorului. Medicul stomatolog va recomanda tipul de implant dentar potrivit, în funcție de factorii individuali ai pacientului.

Etapele tratamentului

Tratamentul cu implant dentar începe cu un consult stomatologic, în care medicul va evalua starea de sănătate a pacientului și explica etapele procedurii. Te poți programa la un consult stomatologic la un dentist Bucuresti care are experiență în implantologie pentru a primi un plan personalizat de tratament.

După consultul stomatologic, tratamentul cu implant dentar se va desfășura astfel:

  • Dacă este cazul, dintele afectat va fi extras, păstrând integritatea osului din jur;
  • Se vor realiza radiografii sau CT pentru a evalua starea osului maxilar și a determina densitatea acestuia;
  • Dacă densitatea osoasă este insuficientă, se realizează augmentarea osoasă, pentru a crea o bază solidă pentru implant;
  • Implantul dentar va fi plasat după extracție sau după perioada de vindecare după adiția osoasă;
  • După inserarea implantului, va urma o perioadă de vindecare pentru ca țesutul gingival în jurul implantului să se poată forma;

După finalizarea tratamentului cu implant dentar, medicul protetician va crea lucrarea protetică.

Pacienții care au fatete dentare pot beneficia de tratamentul cu implanturi doar după un consult cu medicul stomatolog, pentru evaluarea stării generale a danturii.

Recuperarea după un implant dentar

Recuperarea după implantul dentar nu este una complexă. În primele ore de la inserarea implantului dentar, este recomandat să nu se consume niciun fel de aliment, deoarece există riscul ca pacienții să-și creeze leziuni în cavitatea bucală din cauza anesteziei.

După ce efectul anesteziei va trece, pacientul poate simți un ușor disconfort, care poate fi ameliorat prin administrarea unor analgezice. Disconfortul poate fi resimțit maximum 1-2 zile.

Igiena dentară rămâne extrem de importantă și după tratamentul cu implant dentar. În primele zile, este recomandat un periaj blând al dinților pentru a nu irita zona afectată. 

 

 


Pensionarii, afectați de înghețarea pensiilor. Unii români vor pierde chiar și 540 de lei din pensie, în 2025

La începutul anului 2025, pensionarii din România au primit o veste greu de digerat: salariile, pensiile și alocațiile au fost înghețate prin „Ordonanța trenuleț”, publicată în Monitorul Oficial la finalul anului trecut.