Legea privind cumpărarea vechii în muncă a fost promulgată de Klaus Iohannis, președintele României, în luna iunie, asta după ce legea a fost adoptată de Parlament în mai 2021. Acum, autoritățile au făcut noi precizări despre această lege. Cine nu poate cumpăra vechime în muncă?
Cumpărare vechime în muncă 2021. În ce condiții pot beneficia românii de această lege?
Cumpărarea vechimii în muncă este măsura care vine în sprijinul persoanelor care nu au suficientă vechime și care vor să rezolve acest lucru plătind din buzunar anii care le lipsesc.
Anunțul a fost făcut de preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu.
„Dacă vă uitaţi foarte atent pe actul normativ, respectiv pe Ordonanţa 163/2020, care reglementează această cumpărare de vechime retroactivă, se specifică foarte clar că această cumpărare de vechime este valabilă numai pentru pensia de limită de vârstă.
Practic, românii nu vor putea cumpăra vechime în muncă pentru a ieși mai devreme la pensie, acest lucru fiind reglementat prin lege.
Daniel Baciu a precizat că autoritățile au luat în calcul și acest lucru în momentul în care au gândit legea și au eliminat din start posibilitatea ca românii să poată cumpăra ani de vechime doar pentru a ieși mai repede la pensie, lucru nefiresc.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: Toți românii care vor pensionare ANTICIPATĂ trebuie să știe noile reguli! Câti ani trebuie să cotizezi
Cât costă un an de vechime în muncă 2021 și până când pot cumpăra românii ani de vechime?
În momentul adoptării legii privind cumpărarea vechimii în muncă 2021, parlamentarii au stabilit un termen limită până la care românii vor putea face acest lucru.
Legea prevede că persoanele care nu au suficientă vechime în muncă pot cumpăra până la cel mult 6 ani de vechime. Românii care vor să cumpere vechime în muncă trebuie să știe că șase ani de vechime în perioada 2013-2018 costă 23,200 de lei. Cei care vor să beneficieze de această măsură pot efecuta plata într-o singură tranșă, dar și eșalonat, în mai multe tranșe lunare.
De precizat, românii pot achita aceste tranșe până la data de 31 august 2023.Acte necesare cumpărare vechime în muncă 2021
Pentru a cumpăra vechime în muncă, cei interesați au nevoie de mai multe acte, după cum urmează:
- contract de asigurare socială;
- act adițional;
- declarație pe propria răspundere în care persoana care vrea să cumpere vechime în muncă afirmă că nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, nu e pensionar și nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii;
Românii care și-au propus să cumpere vechime în muncă trebuie să depună toate aceste acte la casa teritorială de pensii până la data de 1 septembrie 2023.
Citeste si: Pensii 2021. Anunț de ultimă oră pentru pensionari! Raluca Turcan: "E nevoie de un pic de curățenie"