Importanta studiului geologic in realizarea pompelor de caldura

Author: Silviu Bunea
Actualizat: 13 sep 2020, 09:10

Pompele de caldura sol-apa transfera caldura din pamant pentru a asigura incalzirea spatiului pe timpul iernii.

Vara, procesul este inversat, prin urmare locuinta este racita (asemeni prezentei unui aer conditionat). Pompa de caldura beneficiaza de caldura constanta aflata in pamant. O pompa de caldura ofera si apa calda menajera. Prin urmare, consumul de energie este mult redus, iar emisiile de carbon si alti poluanti atmosferici sunt diminuati.

Realizarea unui sistem pentru pompele de caldura inseamna inainte de toate un studiu geologic. Fara a fi cunoscute proprietatile terenului, pot fi luate decizii gresite care sa conduca la probleme dupa cativa ani de functionare sau la pericole pentru mediu.

Proiectantii care se angajeaza sa realizeze executia pentru foraje pompe de caldura este necesar sa cunoasca conceptele de baza cu privire la transferul de caldura, principiile de geologie si hidrogeologie, tipurile de formatiuni de roci si litologii, pozitia acviferelor sau vulnerabilitatea zonei in cauza, pentru a alege cea mai buna tipologie de circuit. De asemenea, este important sa se constientizeze consecintele si riscurile unei evaluari geologice care nu a fost facuta in mod corespunzator.

Doar dupa analiza preliminara a terenului se stabilesc toate caracteristicile pentru realizarea forajului (metoda de sapare, tipul sondei folosite, diametrul tevilor, distantierii, materialul de cimentare cu conductivitate termica, lichidul care va umple sistemul geotermal).

Studiul geologic, un aspect esential in executia pompelor de caldura

Cadrul geologic si structural al terenului reprezinta un element definitoriu pentru fiecare procedura de proiectare a sistemului pompelor de caldura sol-apa. Astfel, spre deosebire de instalatiile conventionale de incalzire si racire, solul este elementul principal in cazul pompelor de caldura geotermale. Prin urmare, in timpul proiectarii unui astfel de sistem, cunoasterea exacta a conditiilor geologice, folosirea acestor date pentru executia corecta a forajelor este esentiala. Diferentele intre tipurile de roci si sol, cunoasterea fundamentelor compartamentului mecanic, termic si hidrogeologic al solului sunt lucruri absolut necesare in executarea forajelor pentru pompele de caldura sol-apa.

Cunoasterea principiilor geotehnice si hidrologice sunt necesare pentru a evita riscuri legate de siguranta sau de protectia mediului.

Este de retinut faptul ca producatorii pompelor de caldura nu detin cunostintele necesare, utilajele si experienta pentru a asigura intreaga executie, care inseamna investigarea solului, executia forajului, fiabilitatea sistemului geotermal. Compania importatoare de pompe de caldura poate recomanda insa firma pe care clientul sa o aleaga pentru a executa procesul de forare, de altfel cea mai importanta actiune din intreag procesul instalarii pompelor de caldura sol-apa. Prin urmare, firma cu care se va alege sa fie realizata lucrarea nu se va face la intamplare, ci in urma recomandarilor primite din surse variate.

Subestimarea importantei aspectelor geologice in procesul de proiectare va insemna costuri mai mari si un sistem care nu functioneaza corect.

De stiut si:

Capacitatea solului de a transfera si de a stoca caldura depinde de o serie de factori, cei mai importanti sunt:

  • mineralogia rocilor - de regula, cu cat este mai mare continutul de cuart, cu atat mai mare este temperatura termica;

  • conductibilitate - densitatea mare a materialului inseamna de obicei o textura inchisa si absenta spatiilor. Cu cat densitatea este mai mare, cu atat conductivitatea termica si difuzia sunt mai ridicate;

  • continutul de apa - prezenta apei imbunatateste transmiterea caldurii, chiar si in absenta fluxului; spatiile sunt umplute, creste conductivitatea termica a pietrei sau a solului.

Hidrogeologia este un alt domeniu de luat in considerare pentru analizele preliminare. Prezenta apelor subterane este de o importamta primordiala in procedurile de proiectare a sistemului de incalzire cu pompe de caldura sol-apa. Informatiile de hidrogeologie sunt obligatorii pentru evaluarea riscului de poluare si pentru proiectarea forajelor.

Sursa foto: latuacasainlegno.com

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.