Dinții noștri au un rol atât de important de jucat în viața noastră. Ne ajută să mestecăm și să digerăm mâncarea, ne ajută să vorbim clar și, de asemenea, dau formă feței noastre. Un zâmbet are și alte beneficii de zi cu zi. Ne poate da mai multă încredere, precum și ne poate influența viața socială, carierele și relațiile.
Din acest motiv, are sens doar să oferim sănătății noastre bucale cea mai bună îngrijire posibilă. O sănătate orală bună poate avea atât de multe beneficii minunate care schimbă viața. Un zâmbet sănătos poate transforma cu adevărat aspectul nostru vizual, pozitivitatea mentalității noastre, precum și îmbunătățirea sănătății nu numai a gurii, ci și a corpului nostru.
Dar care sunt mai exact beneficiile pentru sănătate ale unei sănătăți bucale bune și danturi funcționale?
Dinții durează o viață dacă îi îngrijim
Cum? Spălându-ne dinții de două ori pe zi, menținând o dietă cu conținut scăzut de zahăr și vizitând în mod regulat medicul stomatologic, putem ajuta la reducerea riscului unor astfel de boli, cum ar fi caria dentară și boala gingiilor - ambele pot duce la pierderea dinților.
Cercetările au arătat că numărul de dinți pe care îl avem este strâns legat de cât vom trăi. Cei cu 20 de dinți sau mai mult la vârsta de 70 de ani aveau șanse considerabil mai mari de a trăi mai mult decât cei cu mai puțin de 20 de dinți.
Pierderea dinților din cauza cariilor dentare și afecțiunilor gingivale sunt aproape în totalitate prevenibile și nu există niciun motiv pentru care, cu o rutină zilnică bună de sănătate orală, nu ne putem păstra dinții pe viață.
În cazul în care are loc pierderea unui dinte, implantul dentar este o soluție perfectă. Oferă un aspect natural și se simte exact ca orice alt dinte. În ceea ce privește costurile, un preț implant dentar DentoCare începe de la 249 euro.
Reducerea riscului de boli
Când avem o boală a gingiilor, bacteriile din gura noastră pot pătrunde în sânge. Apoi produce o proteină care determină îngroșarea sângelui. Aceasta înseamnă că este mai probabil să se formeze cheaguri, iar inima nu primește substanțele nutritive și oxigenul de care are nevoie, rezultând un risc crescut de atac de cord.
În mod similar, boala gingiilor poate provoca, de asemenea, inflamația vaselor de sânge, blocând alimentarea cu sânge a creierului, ducând la un accident vascular cerebral potențial.
Noile cercetări au arătat, de asemenea, că suntem mai predispuși să dezvoltăm diabet dacă avem o boală a gingiilor.
Reducerea riscului de cancer și demență
Păstrându-ne dinții și gingiile sănătoase, suntem mai predispuși să ne reducem riscul de anumite tipuri de cancer, în special la femei, precum și unele forme de demență.
Noi cercetări, care au examinat datele de la 65.000 de femei aflate în postmenopauză cu vârste cuprinse între 54 și 86 de ani, au descoperit că persoanele cu antecedente de boală a gingiilor au fost cu 14% mai predispuse să dezvolte cancer. Dintre acestea, unul din trei a dezvoltat cancer de sân, în timp ce a existat, de asemenea, un risc crescut de cancer pulmonar, esofagian, vezica biliară și cancer de piele.
Cei care au gingii sănătoase sunt, de asemenea, cu 70% mai puține șanse de a dezvolta boala Alzheimer decât cei care au suferit de boli ale gingiilor pe o perioadă lungă de timp.
Poți avea un copil sănătos
Femeile însărcinate cu gingii sănătoase pot avea aproximativ de trei ori mai puține șanse de a avea un copil prematur, reducând riscul de a avea o greutate mică la naștere. Cercetările arată că există o șansă de unu la patru ca o femeie însărcinată cu boală a gingiilor să poată naște înainte de 35 de săptămâni. Acest lucru se datorează faptului că boala gingiilor crește nivelul substanțelor chimice care aduc forța de muncă.
Menținerea aspectului nostru
Păstrarea dinților curați și sănătoși ne poate ajuta să ne ferim de respirația urât mirositoare (halitoza). Respirația urât mirositoare este foarte frecventă și este adesea cauzată de acumularea de plăci și este un simptom al bolii gingivale și a cariilor dentare, precum și jenantă și nedorită.
O altă afecțiune foarte frecventă care ne poate afecta aspectul este colorarea dinților. Colorarea dinților este naturală și vine cu „uzura” asociată, de obicei, cu fumatul sau consumul de ceai, cafea sau vin roșu.
Dinții colorați nu sunt de obicei dăunători și tind să aibă un impact redus asupra sănătății dinților noștri. Deși având dinții pătați ne poate face să ne simțim puțin conștienți de sine.
În majoritatea cazurilor, ar trebui să putem preveni colorarea suprafeței cu o curățare regulată, în timp ce petele mai încăpățânate ar putea fi necesare pentru a fi abordate de către un profesionist stomatologic.