Începutul anului 2023 a adus o nouă serie de schimbări fiscale, după ce o parte dintre acestea au intrat în vigoare la 1 august 2022.
Care sunt schimbările în ceea ce privește chiriile, de la 1 ianuarie 2023
Fiscalitatea în ceea ce privește chiriile s-a schimbat de la 1 ianuarie 2023, atât în ceea ce privește taxarea, cât și în legătură cu anumiți pași ce trebuiesc făcuți de proprietarii de apartamente și case.
Proprietarii sun nevoiți să înregistreze contractul la ANAF
Astfel că începând cu data de 1 ianuarie, proprietarii sunt obligați să înregistrez toate contractele la ANAF, chiar de la începutul anului 2023, termenul maxim fiind de 30 de zile.
În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea și modificările survenite între timp se efectuează în termen de cel mult 90 de zile.
Potrivit ANAF dacă bunul a cărui folosință se cedează este deținut în comun, fiecare coproprietar are obligația înregistrării contractului de închiriere la organul fiscal competent. Această lege se găsește și în Monitorul Oficial.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Potrivit OG nr. 16 din 15 iulie 2022, pentru contractele încheiate începând cu 1 ianuarie 2023, contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare și cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, au obligația înregistrării contractului încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent.
De la 1 ianuarie a crescut impozitul pe chirii
În ceea ce privește impozitul pe chirii plătit către stat va crește. Conform Ordonanței 16/2023 de la 1 ianuarie se elimină cota forfetară de 40% și impozitul va fi calculat la venitul brut, ceea ce înseamnă că în loc de 6% se va plăti 10%.
Contribuțiile pot fi achitate prin noile plafoane
Cei care închiriază locuințele trebuie să depună Declarația unică. Ceea ce înseamnă că sunt noi plafoane în funcție de care se vor calcula contribuțiile, deci vor plăti mai mulți bani către stat. Asta pe lângă impozitul menționat mai sus, care a fost majorat.
Cele 3 plafoane în funcție de care vor fi plătite contribuțiile sunt de 6, 12 și 24 de salarii minime.
Citește și: Scumpiri în lanț în anul 2023. Pentru ce vor trebui să facă românii un efort financiar și mai mare
Acestea vor fi luate în calcul începând cu veniturile anului 2023, deci veți plăti contribuțiile în 2024 la nivelul plafoanelor salariului minim care va fi atunci. Dar pot fi folosite în 2023 când puteți completa partea legată de estimări.
Depunerea Declarației unice pentru impozitarea chiriei, formular 212, se poate depune prin mijloacele electronice de transmitere la distanță, mai exact prin intermediul „Spațiul privat virtual”, disponibil pe www.anaf.ro;- pe site-ul www.e-guvernare.ro. Formularul electronic poate fi descărcat gratuit accesând www.anaf.ro, secțiunea Servicii online, sub secțiunea Declarații electronice- Descărcare declarații. De asemenea, mai poate fi depus în format tip hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire.
Sursă: economie.hotnews.ro