Impozit de 5000 de euro pe locuințe: Guvernul Ciolacu pregătește noi taxe pentru proprietarii de imobiliare

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 21 iul 2023, 10:28

O suprataxă pe locuințe este una dintre noile propuneri ale Guvernului condus de Marcel Ciolacu.

Sursa: pixabay.com

O suprataxă pe locuințe este una dintre noile propuneri ale Guvernului condus de Marcel Ciolacu.

Guvernul României pregătește o nouă creștere a taxelor și impozitelor. Astfel cei care dețin mai multe locuințe vor avea cel mai mult de suferit.

Noi taxe pregătite de Guvernul Ciolacu

Guvernul României condus de Marcel Ciolacu ia în calcul o suprataxă pe locuințe. Astfel, liderii țării speră să convingă Comisia Europeană să relaxeze ținta de deficit bugetar.

Executivul discută despre introducerea unei taxe speciale de 1% pentru locuințele unei persoane care, cumulat, depășesc suma de 500.000

de euro.

Ministrul Boloș propune măsuri dure, liderii din cadrul PSD și PNL se tem că vor pierde voturi.

Citește și: Imobiliare 2023: Evoluția prețurilor apartamentelor în marile orașe din România

Potrivit economistului Tănase Stamule, „Dacă ai un apartament şi ai mai primit moștenire, trebuie să plătești impozit suplimentar. Dacă stai într-o casă în centru, primită moștenire, trebuie să plătești suplimentar.

PNL este total împotrivă. Nu este corect să penalizăm oamenii care au strâns avere, pentru că oamenii deja au fost impozitați atunci când şi-au cumpărat acele bunuri”.

Acest lucru înseamnă că toate persoanele fizice care dețin proprietăți – apartamente, case, terenuri etc. – în valoare mai mare de 500.000 de euro ar trebui să plătească acest supraimpozit.

Avocatul Gabriel Biriș a declarat că: „500.000

de euro este un plafon foarte mic. Două apartamente în Bucureşti pot însemna 500.000 de euro. Ar însemna de la 500-600 de lei, un impozit la 5.000 de euro. Avem centre mari din România unde doar terenul unei case poate fi evaluat la 500.000 de euro, ceea ce ar însemna să dăm oameni mai săraci afară din case şi să se mute oameni mai bogaţi”

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Ideea a pornit de la faptul că este nevoie de mai mulţi bani la buget, la venituri, pentru a acoperi gaura bugetară din 2023.

Unul dintre argumentele liberarilor pentru această suprataxare este că nu este sănătos pentru piața imobiliară şi apartamentele noi nu vor mai fi văzute ca un obiect de investiții, pentru că este o taxare prea mare pentru ca investiția să mai devină rentabilă.

Prețul chiriilor vor crește în România

Tănase Stamule a mai declarat că: „Vor crește chiriile şi asta înseamnă costuri suplimentare pentru toată lumea, generând inclusiv inflație. Nu credem că este posibil să avem o evaluare directă a locuințelor, pentru că ANEVAR nu poate acoperi toate locuințele, iar grila notarială nu este relevantă de multe ori.”

Acesta a mai precizat că decizia ar trebui să fie la nivel local, iar taxa colectată la nivelul primăriilor, la fel ca toate taxele locale şi nu de către guvern.

 

„Se aplică doar pentru persoane fizice cu active totale de peste 500.000 de euro. Dacă stai la un P+1 în centrul Clujului, că acolo ai crescut şi ţi-au lăsat părinţii casa, de anul viitor plătești de 100 de ori mai multe taxe”, a mai spus Tănase Stamule.

Citește și: Se modifică regulile pentru programul Family Start: Ce condiții trebuie să îndepliniți pentru a primi banii de nuntă

Cum au evoluat prețurile apartamentelor din Capitală în ultimul an?

Românii au vizualizat cu 5% mai multe pagini cu anunțuri de apartamente de vânzare decât în aceeași lună a anului anterior și au realizat cu 1% mai multe contactări.

Prețul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna iunie 2023, în București, a fost de 1.490 de euro/metru pătrat, cu o scădere de 2% față de luna iunie 2022 și de 3% față de luna anterioară. Mai exact, prețul mediu de cerere pe metru pătrat pentru un apartament vechi a fost de 1.611 euro, care e aproape la același nivel cu cel din luna mai și cu cel din iunie 2022.