Impozit de 70% pentru veniturile nedeclarate. Cotă specială pentru mașini și locuințe de lux

Author: Diana Bostan

Taxi și impozite mai mari

Sursa: iStock

Noile măsuri fiscale provoacă nemulțumiri în rândul unor categorii de români. Guvernanții vor să impună o cotă specială pentru cei ce dețin case și mașini de lux.

Ministerul Finanțelor a publicat noile măsuri fiscale, iar una dintre prevederile ce au stârnit controverse se numără și impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate. 

Veniturile nedeclarate vor fi impozitate cu 70%

Această măsură ar urma să intre în vigoare abia de la 1 iulie 2024, iar pentru cei care nu știu, măsura vizează acele persoanele fizice care nu pot dovedi care este sursa veniturilor lor.

Astfel, veniturile nedeclarate ar urma să fie impozitate cu 70%, începând cu vara următoare.

Citește și: Cum afectează noile măsuri fiscale pensiile românilor. Ei sunt pensionarii care vor avea pensii mai mici

„Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.

Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”
, se arată în proiectul de lege cu noile măsuri fiscale.

Citește și: Valoarea tichetelor de masă urmează să crească. Care sunt persoanele care nu vor mai beneficia de aceste creșteri

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Cei ce nu au declarat încă sursa veniturilor lor, o pot face până la momentul în care aceste prevederi vor intra în vigoare. Acum, veniturile nedeclarate sunt impozitate cu 16%.

Vei plăti mai mult dacă deții o locuință sau o mașină de lux

Nici cei ce dețin case și mașini de lux nu sunt scutiți de noile măsuri fiscal bugetare. Dacă veniturile nedeclarate vor fi taxate cu 70%, bogații ce dețin case, apartamente rezidențiale sau bolizi de lux, vor avea de plătit o taxă specială.

Citește și: Guvernul a anunțat noile măsuri fiscale pentru 2024: voucherele de vacanță acordate în funcție de nivelul salariului, limitarea sporurilor și facilitățile pentru angajații din IT şi construcții, eliminate

În această categorie se încadrează persoanele fizice a căror proprietate imobiliară depășește 2.500.000 lei sau persoanele fizice/juridice care dețin autoturisme a căror prețul de achiziție depășește 375.000

lei.  

Citește și: Iată ce pensii ce vor fi tăiate cu 20-25%. Legea va fi adoptată la sfârșitul acestei luni

Noile măsuri îi vor afecta și pe cei care visau la propria locuință. În urma creșterilor, TVA-ul la locuințe se va majora de la 5% la 9%. Astfel dacă dorești să achiziționezi o locuință la un preț mai bun, avansul trebuie plătit până la sfârșitul acestui an, înainte ca noile măsuri să intre în vigoare.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.