Impozit salarii 2023: Se majorează taxele pentru acești români!

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 dec 2023, 02:10

Prima treaptă ar presupune creșterea cu 6% a impozitului, pentru salariile mai mari de zece mii de lei.

Sursa: https://pixabay.com/

Românii care au salarii mari ar putea fi impozitați în plus.

Guvernul ia în calcul ca impozitul să fie calculat în funcție de venitul angajaților.

Impozitul pe salarii s-ar putea să crească

Reprezentanții ANAF și Banca Mondială s-au întâlnit și au discutat despre impozitarea progresivă. Astfel, impozitul ar putea să fie calculat în funcție de fiecare venit în parte.

Prima treaptă ar presupune creșterea cu 6% a impozitului, pentru salariile mai mari de zece mii de lei.

Mai exact, pentru un venit net de 10 000 de lei, adică un brut de aproximativ 17 000 de lei, impozitul de 10% plătit acum, adică 1100 de lei s-ar putea transforma într-un impozit de 16%, adică plata către stat se va majora cu aproximativ 700 de lei, și ar ajunge la suma de 1800 de lei.

Citește și: Cristian Vasilcoiu: oficialii români merg pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu.

Adrian Benţa, consultant fiscal, a declarant că: "Orice creștere a impozitului va duce probabil la o taxare mai mult de 50% a forței de muncă, ceea ce va duce la scăderea dorinței de a munci. Problema pe care o văd eu este că, noi românii, îi taxăm foarte dur pe cei care au venituri mici".

În ianuarie 2023, aproape 4,5 miliarde de lei din impozitul pe salarii și venituri au fost plătiți statului.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În prezent pentru impunerea veniturilor din salarii se utilizează cota de impozit de 16%, luându-se în calcul pentru determinarea bazei de calcul a impozitului la funcţia de bază şi deducerea personală stabilită potrivit art.

77 din Codul fiscal, după caz.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale merge pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, a declarat joi, 9 martie 2023, că un grup de lucru în ceea ce privește salariul minim adecvat a fost constituit la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale având ca scop transpunerea directivei europene în legislația națională.

În momentul de față, se merge pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu pentru că în țara noastră „nu calculează nimeni salariul median în mod oficial”.

Citește și: Prețul unui kilogram de ceapă a ajuns la 8 lei. România se află în topul celor mai mari producători de ceapă europeni

Secretarul de stat a declarat că potrivit studiului „Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politică publică”: „Am constituit un grup de lucru la nivelul Ministerului Muncii şi

Solidarităţii Sociale în vederea transpunerii directivei europene în legislaţia naţională. Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai mai multor instituţii care au atribuţii în domeniu, fie că e vorba de instituţii din subordinea Ministerului Muncii, precum Inspecția Muncii sau instituţii din afara ministerului precum Institutul Național de Statistică.

Mergem pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu pentru că, în România nu calculează nimeni salariul median în mod oficial. Şi, atunci, varianta de 60% din salariul median ar presupune alte modificări şi alte calcule pe care să le facă INS în plus, dar directiva ne dă posibilitatea să alegem între cele două variante – şi, implicit, în această situație, alegem varianta ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu”.  

Sursă: antena3.ro