Cu cât ar putea crește impozitul pe proprietate, din ianuarie 2023. Formula de calcul pentru noul mecanism de taxare

Autor: Bianca Vidoi

Impozitul proprietăților se poate mări începând cu luna ianuarie a anului viitor

Sursa: PixaBay

Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că impozitele pe proprietate se pot majora cu până la 50%, decizia fiind luată în coaliția de guvernare.

Impozitarea proprietăților se poate modifica începând cu data de 1 ianuarie a anului 2023, iar aceasta se va putea mări cu până la 50% față de anul acesta.

Citeste si: Marius Budăi, anunț privind creșterea pragului de la care pensiile ar fi scutite de impozit. Cine scapă de taxe de la 1 ianuarie 2023

Impozitarea proprietăților poate crește cu 50%

Încă din luna iulie Guvernul a anunțat o posibilă modificare a impozitului pe proprietate. Această impozitare trebuia să țină cont de valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială, în loc de zona în care se află proprietatea și materialele de construcție folosite.

Notarii, evaluatorii autorizați și primarii au făcut nenumărate mențiuni prin care să atragă atenția asupra unui blocaj, dar și asupra imposibilității ca autoritățile locale să calculeze și să colecteze impozitele locale.

În urma acestor avertismente, autoritățile vor să renunțe la acest tip de impozitare a proprietăților, până în anul 2026.

MinistruL Finanțelor a pregătit o nouă variantă prin care impozitarea locuințelor va fi făcută, după algoritmul folosit și în prezent, dar cu valori majorate cu până la 50%. „Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie

întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului. De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum.
E o decizie care a fost luată în coaliţie”
, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Această decizie a ajuns la Senat, urând ca această să fie discutată de comisii, votată de senatori și deputați pentru a putea fi pusă în aplicare de la începutul anului 2023.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Impozitul pe locuințe, mai mare cu 50% din 2023! „ E o decizie care a fost luată în coaliţie”, a declarat premierul Nicolae Ciucă

Cum se va calcula impozitul proprietăților

Impozitul proprietăților ar urma să fie calculat ținând cont de  materialele de construcție folosite, zona în care se află proprietatea și de alte aspecte ce țin de clădire.

Se va stabili o valoare impozabilă pentru fiecare proprietate după care va urma să se aplice câte o cotă diferită în funcție de orașul în care aceasta se află.

Pentru un apartament din București de 65 de mp, poziționat în sectorul 4, într-o zonă centrală, valoarea impozitului este în momentul de față de 233 de lei. În urma unei posibile majorări, impozitul pe proprietate al acestui imobil ar putea ajunge la 350 de lei, în funcție de majorările propuse.

În prezent, clădirile rezidențiale și clădirile anexă se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii.  Cota de impozitare este de 0,2% pentru clădirile situate în mediul urban şi de 0,1% pentru clădirile din mediul rural.

Citeste si: Câți bani în plus primesc pensionarii din 2023! Șeful Casei Naționale de Pensii a calculat cu cât vor crește pensiile românilor

Surse: lege5.ro, mfinante.gov.ro, stirileprotv.ro  

 

Taguri: