Impozitarea proprietăților se poate modifica începând cu data de 1 ianuarie a anului 2023, iar aceasta se va putea mări cu până la 50% față de anul acesta.
Impozitarea proprietăților poate crește cu 50%
Încă din luna iulie Guvernul a anunțat o posibilă modificare a impozitului pe proprietate. Această impozitare trebuia să țină cont de valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială, în loc de zona în care se află proprietatea și materialele de construcție folosite.
Notarii, evaluatorii autorizați și primarii au făcut nenumărate mențiuni prin care să atragă atenția asupra unui blocaj, dar și asupra imposibilității ca autoritățile locale să calculeze și să colecteze impozitele locale. În urma acestor avertismente, autoritățile vor să renunțe la acest tip de impozitare a proprietăților, până în anul 2026.
MinistruL Finanțelor a pregătit o nouă variantă prin care impozitarea locuințelor va fi făcută, după algoritmul folosit și în prezent, dar cu valori majorate cu până la 50%.
Această decizie a ajuns la Senat, urând ca această să fie discutată de comisii, votată de senatori și deputați pentru a putea fi pusă în aplicare de la începutul anului 2023.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Cum se va calcula impozitul proprietăților
Impozitul proprietăților ar urma să fie calculat ținând cont de materialele de construcție folosite, zona în care se află proprietatea și de alte aspecte ce țin de clădire. Se va stabili o valoare impozabilă pentru fiecare proprietate după care va urma să se aplice câte o cotă diferită în funcție de orașul în care aceasta se află.
Pentru un apartament din București de 65 de mp, poziționat în sectorul 4, într-o zonă centrală, valoarea impozitului este în momentul de față de 233 de lei. În urma unei posibile majorări, impozitul pe proprietate al acestui imobil ar putea ajunge la 350 de lei, în funcție de majorările propuse.
În prezent, clădirile rezidențiale și clădirile anexă se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota de impozitare este de 0,2% pentru clădirile situate în mediul urban şi de 0,1% pentru clădirile din mediul rural.
Surse: lege5.ro, mfinante.gov.ro, stirileprotv.ro