Imunizarea activă a porumbeilor contra variolei și cum trebuie realizată vaccinarea

Author: B.M.
Actualizat: 22 nov 2020, 01:45

O afecțiune întâlnită atât în rândul porumbeilor sălbatici, cât și a celor de casă este variola.

Este o boală mai degrabă caracteristică verilor umede, cu toate că este frecvent întâlnită la aceste păsări și în zilele călduroase de toamnă. Acest virus este recunoscut prin simptomele transmise de porumbei, cele prin care acționează asupra organismului fragil al lor. Pot fi cutanate sau de tipul modificărilor de pe mucoase. Chiar dacă este din categoria celor care nu se transmit la oameni, nu se vindecă de la sine și pot cauza probleme grave de sănătate micilor viețuitoare: apar cruste îndeosebi în zona ciocului, a ochilor, poate pătrunde în piele prin leziunile existente.

Vaccinarea porumbeilor împotriva virusului variolei este o nevoie neapărată, sens în care specialiștii ProduseColumbofile.ro propun soluții cu administrare subcutanată. Vaccinul pentru imunizarea activă a porumbeilor împotriva variolei trebuie realizat responsabil. Este potrivit și pentur a reduce din semnele clinice, a leziunilor care sunt consecințe ale infectării cu variolă. Subcutanat înseamnă că serul va fi administrat prin injecție în parte de sus a gâtului acestora, respectiv prin badjonare.

Ce spun experții veterinari cu privire la vaccinarea porumbeilor contra variolei?

Înainte de a citi mai departe, fiecare trebuie să fie conștient că doar o consultație, respectiv examinare medicală poate determina un diagnostic potrivit pentru porumbeii bolnavi.

Un vaccin porumbei va trebui mereu ales prin raportare la recomandarea medicilor veterinari specialiști. În principiu, astfel de produse constau în flacoane mici, însoțite de o seringă cu capac, cu conținut clar de lichid. Păstrarea vaccinurilor în condiții optime până în momentul administrării este absolut necesară, astfel ca efectul lor să fie cel dorit.

Vaccinul, în forma finală - trebuie respectate indicațiile de utilizare ale fiecărui producător, se va prezenta sub un lichid de o consistență groasă, în funcție de tipul cumpărat. Cum reacționează porumbeii la vaccin? Sunt unii cărora le apare o umflătură mică și alții care pot dezvolta un nodul alb pe piele, care se va vindeca în timp. Post administrarea vaccinului, deja porumbeii nu mai intră în rândul factorilor infecțioși. Pe parcursul vieții, vor dezvolta imunitate la variolă.

În ce măsură pot vaccinurile să afecteze negativ porumbeii?

Cu referire strictă la cele active, vii, există o cantitate controlată din virusul variolei ce vor infecta porumbeii deci voit cu această afecțiune. Totul a fost însă conceput în așa fel încât varioala să nu se mai poată instala în organismul lor. Deja acțiunea lor este dusă la alt nivel, pentru că devin un stimulent eficient al imunității, având efect și în cazul afecțiunii în stadiu avansat. Există această preferință pentru vaccinurile vii datorită unui grad mult mai mare al imunității.

Ce porumbei sunt „canditați” pentru vaccinul împotriva variolei?

Recomandat este ca fiecare porumbel să beneficieze de un singur astfel de vaccin. Este valabil pentru tot restul vieții sale. În condițiile în care este revaccinat unul, deja serul respectiv nu mai are nici un efect asupra organismului său.

Care este perioada de creștere optimă pentru acest tip de vaccin?

Cei mai mulți aleg să vaccineze porumbeii în stadiul de adulți. Odată cu creșterea, aceștia dezvoltă un sistem imunitar matur, astfel că pot forma imunitatea necesară contra virusului după ce le-a fost administrat vaccinul.

Există această preocupare pentru puii de porumbei că un astfel de vaccin ar putea să le influențeze creșterea, dezvoltarea. Diverși factori de stres ar putea contribui în acest sens. Din acest motiv, și veterinarii recomandă ca vaccinarea să se realizeze atunci când ajung la stadiul în care sunt puși în boxe, respectiv când deja au o alimentație foarte diversificată, când se hidratează optim.

Singura situație în care e foarte necesară vaccinarea în cazul puilor este atunci când este identificat un focar.

Cei care folosesc porumbeii în sporturile columbifile trebuie să știe care este momentul optim pentru vaccinare, astfel ca efectul propriu zis al serului administrat să nu se resimtă în perioada în care păsările participă la concursuri. În orice caz, este optim ca porumbeii să fie implicați în curse atunci când sănătatea lor nu este în joc. Orice motiv de îngrijorare ar trebui tratat cu seriozitate. Unii au nevoie de un stimulent de tipul unor vitamine pentru porumbei pentru a fi în formă.

Cu aceste informații în gând, misiunea columbofililor de a întâmpina cazurile de variolă, respectiv pentru a le preîntâmpina va fi mai ușoară. Soluții constând în produse profesionale și tratamente eficiente sunt disponibile pe produsecolumbifile.ro.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.