„În 2026 vom avea oameni pe Lună” Dumitru Prunariu, dezvăluiri inedite în noua ediție a emisiunii Play IT de la Kanal D2. Cine sunt oamenii care vor ajunge în doi ani pe Lună

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 22 mar 2024, 12:35

„În 2026 vom avea oameni pe Lună” Dumitru Prunariu, dezvăluiri inedite în noua ediție a emisiunii Play IT de la Kanal D2

Sursa: Kanal D2/Pixabay

Dumitru Prunariu este invitatul din ediția de sâmbătă din cadrul emisiunii Play IT, de la Kanal D2. Cosmonautul român dezvăluie când va avea loc următorul zbor pe Lună.

În vârstă de 71 de ani, Dumitru Prunariu este singurul cosmonaut român. Pe data de 14 mai 1981 a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. 

Dumitru Prunariu, dezvăluiri inedite: „Vom avea oameni pe Lună”

Dumitru Prunariu a dezvăluit în cadrul emisiunii un detaliu inedit. Se pare că în 2026 vom trimite un echipaj pe Lună, însă până atunci se iau în calcul toate demersurile necesare. 

Citește și: „Toată lumea zice că sunt operată” Xonia dă cărțile pe față în noua ediție a emisiunii „Play IT” de la Kanal D2. Cu ce probleme de sănătate se confruntă blondina

„O navă privată americană, o firmă cu care NASA are contract pentru servicii în cadrul programului de explorare și exploatare a lumii, modulul respectiv a coborât pe Lună și a transportat o serie întreagă de module. Este un succes, este prima aselenizare americană după programul Apollo, care s-a terminat acum mai bine de 50 de ani.

Ulterior, pentru că încă nu s-a anunțat echipajul și nu se știe când va zbura echipajul acesta, sperăm că acest lucru se va întâmpla cam în 2026.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Paralel cu programul Artemis, programul american, care este amplu, un program care va duce oamenii pe Lună să rămână acolo, spun ei, adică în permanență să fie echipaje pe Lună care să se schimbe, să se construiască baze permanente, exploatări de minereuri, se va face și acest lucru. Se va construi o stație orbitală. Astronauții vor trece prin aceasta și vor coborî din ea pe Lună,” a declarat cosmonautul. 

Citește și: Andreea Marin, dezvăluiri din viața de adolescentă a fiicei sale: „Mi-a zis că nu e pregătită pentru asta” Reacția Violetei a lăsat-o fără cuvinte pe Andreea Marin

Tot în acest context, Dumitru Prunariu amintește faptul că un posibil echipaj care ar pleca pe Lună ar fi format doar din străini, deocamdată, deoarece niciun român nu a trecut de selecții.

„Nu cred că am găsi în România un sponsor care să spună că dă el 100 de milioane de euro pentru a pregăti un candidat cosmonaut.

Agenția Spațial Europeană efectuează selecții cam la 10-12 ani. O selecție anterioară s-a finalizat în 2009, iar ultima în 2022. Din 12.800 de candidați au fost selecționați doar 6 pentru a fi pregătiți și încă 6 de rezervă, pentru care, dacă plătesc guvernele respective din care fac parte acei candidați, bani pentru un zbor cosmic, aceștia sunt introduși în pregătire și în spațiul cosmic.

Nu este niciun român printre ei. Deocamdată,” mai spune Dumitru Prunariu în emisiunea Play IT.