În cât timp au ajuns salvatorii după primul apel al 112! Filmul complet al tragicului incident din Munții Bucegi în care o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs

Autor: Andrei Costanda
Actualizat: 11 iul 2024, 09:54

Un urs a ucis o tânără pe traseul Jepii Mici din Munții Bucegi

Sursa: PixaBay

O tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs pe traseul montan Jepii Mici, declanșând două dosare penale și dezbateri despre gestionarea populației de urși din România.

Tragedia de la Jepii Mici, unde o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs, a șocat comunitatea și a declanșat o investigație amplă din partea autorităților. Incidentul s-a petrecut pe unul dintre cele mai populare trasee montane de pe Valea Prahovei, unde fata, însoțită de iubitul ei, a fost atacată de un urs.

Filmul producerii incidentului de pe Jepii Mici

În urma atacului, autoritățile au deschis două dosare penale. Primul dosar vizează uciderea din culpă, investigând circumstanțele morții tinerei, care nu a avut nicio șansă în fața ursului. Al doilea dosar, instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia, privește braconajul cinegetic, în contextul împușcării ursului de către un paznic de vânătoare.

Detaliile tragediei sunt tulburătoare. Primul apel la 112 a fost făcut la ora 15:45 de către iubitul fetei, care striga disperat că ursul a prins-o pe tânără și a tras-o de un picior.

Elicopterul SMURD a ajuns în zonă la ora 17:00, însă, din păcate, salvatorii au găsit fata deja decedată, iar ursul, considerând-o prada sa, a rămas în zonă și a devenit agresiv și față de salvamontiști. În cele din urmă, la ora 21:00, un vânător a reușit să împuște ursul, permițând astfel recuperarea trupului fetei.

Iubitul tinerei a declarat: „Nu pot să declar nimic. Ce a fost de declarat am declarat, s-a întâmplat un accident şi atât.

Imaginaţi-vă cum este pentru mine şi pentru persoanele apropiate ei”. El a subliniat importanța echipării corespunzătoare cu spray de urși pentru a evita astfel de tragedii: „Nu faceţi prostia de a merge neechipaţi cu spray de urşi pe munte, pentru că se întâmplă nenorociri”.

Citește și: Ce nu trebuie să faci sub nicio formă dacă te întâlnești cu ursul în pădure. Regula de bază pe care trebuie să o respecți

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Citește și: Gestul necontrolat făcut de Novak Djokovic în timpul unui interviu la BBC. S-a ridicat și a plecat

„Nu cred că ursul a tras-o în prăpastie”

Reacțiile după incident au fost variate. Cristina Lapis, deținătoarea sanctuarului de urși de la Zărnești, a pus sub semnul întrebării circumstanțele atacului, susținând că nu crede că ursul a tras-o pe fată în prăpastie.

„La noi, se umblă la efect și nu la cauză. Fondul forestier, regia care se ocupă de acest fond de vânătoare forestier ar trebui să știe câți urși are și să-i poată ține. Nu cred că ursul a tras-o în prăpastie, a împins-o cu laba. Avem în rezervații 130 de urşi și cunosc foarte bine comportamentul lor de 20 de ani. Trebuie gestionată populația de urși, numărați și hrăniți în pădure”, a spus Lapis.

Ministrul Mediului a menționat că ar trebui să fie făcută o relocare a urșilor, având în vedere că populația acestora s-a dublat în România după 2020. Cu toate acestea, legislația actuală complică procesul de gestionare eficientă a acestor animale, iar autoritățile se confruntă cu dificultăți în implementarea măsurilor adecvate.